Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

Walking as an alternative exercise
Exercise Well-being

Wandelen als alternatieve oefening

Als je denkt dat sporten lastig is, omdat je het al jaren niet meer hebt gedaan, is dat gewoon een slecht excuus om er niet aan te beginnen. U kunt een goede conditie opbouwen, gewoon door lange, regelmatige wandelingen in uw agenda te plannen. Lopen heeft veel voordelen ten opzichte van hardlopen. Lopen zal bijvoorbeeld uw gewrichten niet op dezelfde manier overbelasten als hardlopen.

Bovendien kun je tijdens het lopen waarschijnlijk langere afstanden afleggen dan bij hardlopen, omdat het lang niet zo vermoeiend is. Wandelen heeft ook als voordeel dat je geen speciale of bijzondere outfit nodig hebt voordat je aan de wandeling kunt beginnen. Je verbrandt bijna dezelfde hoeveelheid calorieën als je loopt, en het is gunstig voor je algemene gezondheid. Zoals bij elke oefening is het niet nodig om te beginnen met 1-2 uur wandelen – je kunt jezelf gemakkelijk langzaam opbouwen en bijvoorbeeld beginnen met 1 kilometer en van daaruit de afstand vergroten.

Begin met wat binnen uw bereik ligt

Als u een paar kilo te veel aan de zijkanten draagt, een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk heeft, of het risico loopt diabetes te ontwikkelen, kunt u er zeker van zijn dat u uw algehele gezondheid verbetert door regelmatig te gaan wandelen in uw dagelijks leven. Het lijkt misschien overweldigend om elke dag 1 uur te wandelen, maar de meeste mensen zijn het erover eens dat ze ongeveer evenveel tijd achter een scherm doorbrachten: smartphone, tv of computer. De tijd die aan deze apparaten wordt besteed, kan worden vervangen door een mooie, lange wandeling. Door dit te doen, zult u snel merken dat de kwaliteit van uw slaapschema en energieniveau toeneemt. De nazomer en het begin van de herfst zijn ook perfect om te wandelen als bewegingsmiddel, en het verhoogt zowel je lichamelijke gezondheid als je geestelijke gezondheid.

Doe het stap voor stap

Doe het gewoon! Een van de belangrijkste factoren bij het veranderen van uw gewoonten met betrekking tot lichaamsbeweging is het nemen van de uiteindelijke beslissing die u van ‘nadenken over lichaamsbeweging’ naar ‘de oefening doen’ brengt. Als je in een oude jurk of spijkerbroek wilt passen, moet je iets doen(!) en er niet over nadenken. Als je vandaag begint en langzaam de afstand – of de tijd die je besteedt aan wandelen – vergroot, is de kans groot dat het een gewoonte wordt als de herfst aanbreekt.

Terug naar blog