Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

What do I need to eat, when I have been physically active?
Exercise Nutrition

Wat moet ik eten als ik lichamelijk actief ben geweest?

Vaak krijgen we de vraag wat je moet eten als je een bepaalde sport doet of op een bepaalde manier traint. Veel mensen, vooral jongeren, willen graag voldoende eiwitten binnenkrijgen. Ze drinken eiwitshakes, eten elke dag eieren en eten grote porties vlees. Maar heb je echt zoveel eiwitten nodig om spiermassa op te bouwen?

Eiwitbehoeften begrijpen

Volgens de wetenschap heb je 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig om je spiermassa te behouden. Als uw gewicht 80 kg is, heeft u verspreid over de dag 80 x 0,8 g = 64 g eiwit nodig om uw spiermassa te behouden. De meeste mensen krijgen veel meer eiwitten binnen dan ze nodig hebben en hoeven er niet over na te denken of ze genoeg binnenkrijgen.

Spieropbouw en herstel

Wanneer je aan gewichtheffen doet en je spiermassa wilt vergroten, is je eiwitbehoefte iets groter. Per kilo lichaamsgewicht heb je ongeveer 1,5 gram eiwit nodig. Als u 80 kg weegt, moet u verspreid over de dag 80 x 1,5 g = 120 g eiwit innemen. U kunt baat hebben bij het eten van een kleine maaltijd met eiwitten vlak voor uw training en nogmaals vlak nadat u klaar bent met uw training. Na je training moet je lichaam herstellen. Tijdens het herstel kunt u doorgaan met maaltijden die de eiwitten bevatten die uw lichaam nodig heeft om spiermassa op te bouwen. Het lichaam kan slechts 20-25 gram eiwit per uur verwerken. Daarom moet u uw eiwitbehoefte verdelen over meerdere kleinere maaltijden. Nupo produceert een eiwitreep genaamd Protein Bite. Hij weegt 40 g en is verkrijgbaar in drie verschillende smaken. Het bevat 12 g eiwit. Het is geschikt om in je tas te hebben en kan zowel voor als na je training worden gegeten.

De rol van glycogeen bij het voeden van uw trainingen

Wanneer u sport of traint, gebruikt u energie. De energie die je verbruikt, komt uit het glycogeen dat in je spieren is opgeslagen. Het glycogeen komt uit de koolhydraten die je eet. Wanneer de koolhydraten worden verteerd en opgenomen in uw lichaam, worden ze als glycogeen in uw spieren geladen. Wanneer u aan lichaamsbeweging doet, gebruikt u glycogeen in uw spieren. Je spieren kunnen slechts een bepaalde hoeveelheid opslaan en het is nuttig om vóór het sporten of sporten iets te eten of te drinken dat koolhydraten bevat om de voorraden aan te vullen.

Koolhydraten en glycogeen voor betere prestaties

Na je training is het ook een goed idee om iets te eten of te drinken waar koolhydraten in zitten, om de inmiddels min of meer lege voorraden aan te vullen. Wanneer u intensieve sporten beoefent, zoals hardlopen, zwemmen of fietsen, zijn uw voeding en vooral de koolhydraten uiterst belangrijk, afhankelijk van uw prestaties. Wanneer u een sport beoefent zoals gewichtheffen of bodybuilding, zijn uw glycogeenniveaus belangrijk, afhankelijk van uw prestaties. Veel atleten zijn vooral gefocust op het binnenkrijgen van voldoende eiwitten, maar de glycogeenspiegels zijn ook belangrijk als je je beste prestaties moet leveren, of het nu om de ene of de andere sport gaat.

Gezondheidsconsulent, Team Nupo.

Terug naar blog