Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

ibs
Nutrition

Wat is IBS?

PDS, oftewel het prikkelbaredarmsyndroom, is een functionele maag-darmstoornis die wordt gekenmerkt door uiteenlopende darmgerelateerde klachten. De ziekte kan zich manifesteren in de vorm van pijn, een opgeblazen gevoel, een veranderde consistentie van de ontlasting en ongemak.

De oorzaken achter PDS zijn niet helemaal duidelijk, maar er wordt aangenomen dat er sprake is van een combinatie van fysieke en mentale factoren. PDS beïnvloedt de bewegingen en gevoeligheid van de darm, wat tot ongemakkelijke symptomen kan leiden. Hoewel de exacte oorzaak van PDS onbekend is, zijn er factoren waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan het ontstaan ​​en de progressie van de ziekte. Deze omvatten een onbalans in de darmflora, eerdere maag-darminfecties, overmatige of te langzame stoelgang en een overgevoeligheid in de darm. Stress, levensstijl en voeding spelen ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van PDS.

Omdat er geen structurele veranderingen in de darm plaatsvinden, kan PDS soms worden afgewezen of verkeerd begrepen. Het is echter een echte en vaak invaliderende ziekte voor degenen die eraan lijden. Het is van cruciaal belang om medisch advies in te winnen als u symptomen ervaart, zodat u de juiste diagnose en ondersteuning kunt krijgen.

Waar staat IBS voor?

PDS staat voor Prikkelbare Darm Syndroom. Het is een functionele maag-darmstoornis, wat betekent dat de darmfunctie verstoord is, ook al zijn er geen structurele veranderingen zichtbaar met het blote oog of via standaard medische tests.

Wat is PDS-maag?

PDS-maag verwijst naar de specifieke symptomen die veel mensen met het prikkelbaredarmsyndroom ervaren. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, buikpijn, een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree of obstipatie. Vaak kunnen deze symptomen in de loop van de tijd en in intensiteit variëren. De symptomen die optreden in de maag van een persoon met PDS kunnen zowel chronisch als episodisch zijn. Sommigen kunnen dagelijks symptomen ervaren, terwijl anderen symptoomvrije perioden kunnen hebben, gevolgd door acute opflakkeringen. Verschillende triggers, zoals bepaalde voedingsmiddelen of stress, kunnen de symptomen verergeren. De consumptie van voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte (een groep koolhydraten met een korte keten) kan bijvoorbeeld bij sommige mensen met PDS symptomen veroorzaken. Dat is de reden waarom velen ervoor kiezen deze in hun dieet te vermijden. Het is essentieel om te onthouden dat elke persoon met PDS uniek is, en wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet noodzakelijkerwijs voor de andere te werken.

Hoe weet je of je PDS hebt?

Het diagnosticeren van PDS kan een uitdaging zijn, omdat er geen specifieke tests zijn die direct op de ziekte wijzen. In plaats daarvan is de diagnose vaak afhankelijk van de symptoomgeschiedenis van de patiënt, gecombineerd met het uitsluiten van andere ziekten. Artsen kunnen criteria gebruiken die de duur en frequentie van de symptomen specificeren om te helpen bij de diagnose. Het is altijd essentieel om een ​​arts te raadplegen als u vermoedt dat u PDS heeft.

Wat kalmeert een PDS-maag?

Voor degenen die lijden aan PDS kan het vinden van verlichting soms een voortdurende strijd zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een ​​maagklachten van PDS te verzachten. Veranderingen in het voedingspatroon, stressmanagement en fysieke activiteit behoren tot de meest aanbevolen methoden. Er zijn echter ook producten die tastbare verlichting kunnen bieden. Nupo Care IBS Relief biedt verlichting op meerdere fronten. Het pakt pijnlijke darmsymptomen direct aan, zorgt voor een aangenaam gevoel door de druk van overtollige lucht in het spijsverteringskanaal te verminderen, en is vooral effectief voor mensen die buikpijn ervaren die gepaard gaat met overwegend dunne ontlasting. Bovendien helpt het product de bewegingspatronen van de darm te normaliseren, waardoor het ongemak als gevolg van krampachtige darmsamentrekkingen wordt verminderd. Voor wie op zoek is naar een betrouwbare bondgenoot in de strijd tegen PDS-symptomen, kan Nupo Care IBS Relief het antwoord zijn.

Terug naar blog