Geverifieerd door Massi Fazli

Gecertificeerd Health Communicator & Clinical Dietitian

Are you dreaming of a new path to better health and quality of life, even with type 2 diabetes?

Droomt u van een nieuw pad naar een betere gezondheid en levenskwaliteit, zelfs met diabetes type 2?

Nu is het mogelijk met een TDR - de ultieme oplossing die niet alleen uw lichaam, maar ook uw leven transformeert! Ervaar een baanbrekende aanpak voor het beheersen van diabetes type 2 met TDR.

Onderzoek, zoals de DiRECT-studie (Diabetes Remission Clinical Trial) uit het Verenigd Koninkrijk, heeft aangetoond dat een TDR, Total Diet Replacement, een volledige maaltijdvervanger van ongeveer 800 Kcal, meer is dan alleen een dieet. Het is een krachtige strategie die diabetes type 2 kan omkeren en u op weg kan helpen naar een gezondere toekomst.

Met een TDR krijgt u niet alleen een hulpmiddel voor gewichtsverlies, maar ook een pad naar een betere gezondheid en transformatie van uw levensstijl. Door de juiste voedingssamenstelling te combineren met een calorietekort, kunt u uw type 2-diabetes onder controle krijgen.

Wat is een TDR?

Een TDR (Total Diet Replacement) is een type dieetplan waarbij u aanzienlijk minder calorieën consumeert dan normaal, doorgaans rond de 800 calorieën per dag. Deze dieetplannen worden vaak gebruikt als een kortetermijninterventie voor personen die snel gewicht moeten verliezen, zoals mensen met obesitas of mensen die zich voorbereiden op een gewichtsverliesoperatie. Een TDR staat ook bekend als een VLCD (Very Low Calorie Diet) of een Soup & Shake Diet.

TDR's bieden doorgaans een uitgebalanceerde voeding ondanks de lage calorie-inname, waardoor essentiële voedingsstoffen nog steeds worden geconsumeerd. Ze omvatten doorgaans maaltijdvervangers zoals shakes, soepen, repen of andere voorverpakte voedingsmiddelen die zorgvuldig zijn samengesteld om de nodige vitaminen, mineralen en eiwitten te leveren, terwijl de calorie-inname zeer laag blijft. Deze aanpak helpt ervoor te zorgen dat personen op TDR's nog steeds voldoende voeding binnenkrijgen ondanks de verminderde calorie-inname.

Het effect van totale dieetvervanging/TDR op diabetesremissie

In de baanbrekende DiRECT-studie werd het effect van een Total Diet Replacement van ongeveer 800 Kcal op diabetesremissie bij personen met diabetes type 2 onderzocht. De studie omvatte deelnemers die het plan 12 weken lang volgden, waarbij ze gewone maaltijden vervingen door caloriearme producten zoals shakes en soepen. De resultaten waren opmerkelijk.

Het NHS Type 2 Diabetes Path to Remission Programme is gebaseerd op dit onderzoek. Het is een samenwerking tussen NHS England en Diabetes UK en biedt een vergelijkbare aanpak voor personen met type 2 diabetes en overgewicht. Het programma duurde 12 weken en omvatte een caloriearm dieet en ondersteuning voor veranderingen in levensstijl.

Resultaten van de DiRECT-studie en de implementatie van dit programma laten zien dat bijna de helft van de deelnemers na een jaar remissie van hun type 2-diabetes bereikte. Een kwart verloor zelfs 15 kg of meer, en van hen bereikte 86% remissie van hun type 2-diabetes.

Waarom is voeding zo belangrijk voor mensen met diabetes type 2?

Het is heel eenvoudig: voeding speelt een cruciale rol bij de effectieve behandeling en preventie van mogelijk ernstige complicaties die samenhangen met diabetes.

Onbehandelde, hoge bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder schade aan het zenuwstelsel, nierziekte, verlies van gezichtsvermogen en hart- en vaatziekten. In de ergste gevallen kan het zelfs resulteren in ernstige voetulcera die amputatie vereisen.

Een totale dieetvervanging een dieetstrategie die gewone maaltijden vervangt door nutritioneel complete, caloriearme alternatieven. Door deze aanpak te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt terwijl u het benodigde calorietekort voor gewichtsverlies bereikt.

Deze aanpak kan cruciaal zijn voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de reactie van het lichaam op insuline. Daarom kan het belang van dieet niet worden onderschat.

Het vormt de kern van het succes achter volledige maaltijdvervanging als effectieve strategie voor de behandeling van diabetes en gewichtsverlies. Het volgen van een passend dieet omvat niet alleen het tellen van calorieën, maar ook het kiezen van de juiste voedingsmiddelen die een gezonde bloedsuikerspiegelcontrole en algehele verbetering van de gezondheid ondersteunen.

Naast de gezondheidsvoordelen brengt een volledige maaltijdvervanger ook aanzienlijke economische voordelen met zich mee.

Kiezen voor een Total Diet Replacement is niet alleen een stap richting een betere gezondheid, maar ook een verstandige investering in de economie. Door volledige maaltijdvervangers te omarmen, openen we de deur naar besparingen op de lange termijn, zowel voor het individu als voor de maatschappij als geheel.

De Diabetes Association schat dat effectieve diabetesbehandeling een holistische benadering vereist. Met ongeveer 370.000 Denen die met diabetes leven, waarvan 100.000 zich er niet eens van bewust zijn, kampt Denemarken met een van de meest voorkomende chronische ziekten. De jaarlijkse kosten bedragen ongeveer 31,8 miljard DKK voor de maatschappij, inclusief behandeling, zorg en productiviteitsverlies. Zonder effectieve maatregelen zal het aantal Denen met diabetes type 2 naar verwachting stijgen tot 430.000 in 2030.

Deze toename zal leiden tot meer complicaties zoals hart-, zicht- en nierproblemen, evenals amputaties, die zowel invaliditeit van het individu als een aanzienlijke economische last vormen. Een kwart van de diabetespatiënten lijdt al aan complicaties en is verantwoordelijk voor bijna 60% van de totale kosten.

Een totaal vervangend dieet kan helpen de medische kosten en behandelingen gerelateerd aan diabetes te verlagen, wat resulteert in minder doktersbezoeken, ziekenhuisopnames en minder behoefte aan medicatie - en dus economische besparingen. Maar het gaat niet alleen om geld. Een TDR kan ook de kwaliteit van leven en productiviteit verbeteren voor mensen met diabetes, wat leidt tot minder gemiste werkdagen en meer tijd voor wat er echt toe doet.

Door vroege interventie en effectieve behandelingsopties aan te bieden, kunnen we mogelijk de kwaliteit van leven van mensen met diabetes type 2 verbeteren en de last voor het zorgsysteem verminderen. Nu de WHO licht werpt op diabetes en de groeiende wereldwijde prevalentie ervan, is het tijd om actie te ondernemen en de preventie en behandeling van dit volksgezondheidsprobleem te intensiveren. Het wereldwijde rapport van de WHO over diabetes laat zien dat het aantal volwassenen met diabetes sinds 1980 bijna is verviervoudigd en nu worden we geconfronteerd met een wereld met 422 miljoen volwassenen die met de ziekte leven.

Laten deze cijfers ons motiveren om actie te ondernemen, en niet om bang te zijn.

Bronnen:

  1. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov : Remissie van diabetes type 2: altijd meer vragen, maar genoeg antwoorden voor actie
  2. england.nhs.uk: NHS Type 2 Diabetes Pad naar Remissie Programma
  3. Diabatesforeningen.dk
  4. tv2.dk : 40 miljoen betalingen na het uitvoeren van FedMe
  5. who.int : Wereldwijd rapport over diabetes
  6. selondonics.org : Het NHS Type 2 Diabetes Pathway to Remision-programma (formeel LCD) geleverd door Oviva
Terug naar blog