Geverifieerd door Massi Fazli

Gecertificeerd Health Communicator & Clinical Dietitian

Protein bars vs. meal replacements: Which is better?
Weight maintenance

Eiwitrepen versus maaltijdvervangers: wat is beter?

Als u door de gangpaden van de supermarkt navigeert, gevuld met een overvloed aan keuzes, kan het moeilijk zijn om te kiezen tussen eiwitrepen of maaltijdvervangers. Eiwitrepen lokken met beloften van een gezondere levensstijl, maar zijn ze werkelijk de ideale oplossing?

"Maaltijdvervangers kunnen zowel dienen als maaltijdvervanger als als tussendoortje in plaats van een eiwitreep." Lees verderop in het artikel waarom.

Het kan verleidelijk zijn om een ​​eiwitreep te verkiezen boven een maaltijdvervanger.

Veel eiwitrepen beweren een hoog vezelgehalte en een laag caloriegehalte te hebben, wat zichzelf als een goede keuze presenteert. Het cruciale verschil ligt echter in de voedingssamenstelling, die cruciaal is voor het bereiken van uw doelstellingen voor gewichtsverlies.

Maaltijdvervanger - Een eiwitreep met superkrachten

Opties met maaltijdvervangers, waaronder shakes, repen of Ready to Drink (RTD) , komen naar voren als de ultieme tijdbesparende oplossing. Op maat gemaakt voor drukke dagen waarop je geen tijd hebt om te koken of een volledige maaltijd te nuttigen. Ze kunnen ook worden geconsumeerd als een gezond en voedzaam tussendoortje en bieden een uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen met alle essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Volgens de wet moet een maaltijdvervanger:

Bevat tussen de 200 en 250 calorieën.
Zorg ervoor dat niet meer dan 30% van de calorieën uit vet bestaat en dat het linolzuurgehalte per maaltijd niet minder dan 1 gram mag zijn.
Tussen 25% en 50% van de calorieën uit eiwitten halen en voldoen aan specifieke criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie voor bepaalde aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).
Bevatten ten minste 30% van de dagelijks aanbevolen voedingsstoffen, bekend als referentie-innames of voedingsreferentiewaarden voor een breed scala aan vitamines en mineralen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, koper, selenium, jodium en vitamine A, B1. B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D en E.
Het kaliumgehalte moet echter minimaal 500 g per maaltijd zijn.

De voedingsbehoeften moeten duidelijk op de verpakking worden weergegeven.

Producten die aan bovenstaande criteria voldoen, kunnen op de verpakking claimen dat ze gewichtsbeheersing bieden door maaltijdvervanger en kunnen wettelijk vermelden:

Het vervangen van twee dagelijkse maaltijden in een energiebeperkt dieet door maaltijdvervangers draagt ​​bij aan gewichtsverlies/gewichtsvermindering.
Het vervangen van één dagelijkse maaltijd in een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervanger draagt ​​bij aan het op gewicht blijven na gewichtsverlies.

Brownie Crunch

Verwen jezelf met deze perfect knapperige reep met de rijke en diepe smaak van een chocoladebrownie.

Regular price €39,99
Regular price Sale price €39,99
Sale Sold out

Eiwitrepen - wees voorzichtig.

Navigeren door de talloze eiwitrepen kan verwarrend zijn, omdat ze meerdere doelen dienen in uw dagelijkse voeding, of het nu gaat om een ​​snel ontbijt, een tussendoortje vóór of na de training, of als tussendoortje in de middag.

Het is belangrijk op te merken dat eiwitrepen aanzienlijk kunnen variëren in grootte, ingrediënten en voedingswaarden. Daarom is het zorgvuldig lezen van de voedings- en ingrediëntenlijsten van cruciaal belang om de verschillen te identificeren.

Sommige repen wegen slechts 20 gram, terwijl andere 70 gram wegen. Het caloriegehalte als gevolg van suiker- en vetgehalte kan dramatisch variëren van slechts 60 kcal per reep tot bijna 300 kcal per reep. Bovendien bevatten eiwitrepen doorgaans tussen de 7 en 25 gram eiwit per reep.

Hoewel eiwitrepen misschien een snelle oplossing lijken, missen ze vaak de uitgebreide voeding die maaltijdvervangers bieden. Hoewel ze een hoog eiwitgehalte hebben, schieten ze vaak tekort op het gebied van andere essentiële voedingsstoffen. Eiwitrepen kunnen echter nog steeds een handige en goede optie zijn als tussendoortje of om de spieropbouw te ondersteunen als dat nodig is.

Het is belangrijk om te weten dat eiwitrepen niet onderworpen zijn aan dezelfde strikte normen op het gebied van voedingssamenstelling als maaltijdvervangers.

Hoewel sommige eiwitrepen mogelijk voldoen aan criteria zoals een voldoende eiwitgehalte, voldoen ze niet aan andere strenge voedingseisen vergeleken met waar maaltijdvervangende producten aan moeten voldoen. Daarom mogen ze niet worden beschouwd als een compleet alternatief voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Conclusie is dat een maaltijdvervanger zorgt voor een betere voedingssamenstelling.

Het is belangrijk om te onthouden dat maaltijdvervangers zijn ontworpen om een ​​volledige maaltijd te vervangen en een uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen bevatten.

Als u af en toe een maaltijd vervangt door een eiwitreep, is er geen reden tot bezorgdheid. Als deze vervanging echter een normale gewoonte wordt, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. Omdat een "reep" het nodige onderzoek naar de voedingswaarde vereist en niet altijd voldoende voeding biedt.

Daarom loopt u het risico dat u te weinig of te veel calorieën consumeert om verstandig gewichtsverlies of gewichtsbehoud te ondersteunen, en dat uw inname van essentiële vitaminen en mineralen onvoldoende is, wat op de lange termijn ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Wat zijn de gevolgen van het vervangen van een gewone maaltijd door een eiwitreep?

Hoewel er geen directe reden tot bezorgdheid is als u slechts af en toe een maaltijd vervangt door een eiwitreep, kan regelmatige vervanging leiden tot onvoldoende of overmatige calorie-inname voor verstandig gewichtsverlies, terwijl ook de essentiële vitamine- en mineraleninname in gevaar komt.

Mijn aanbevelingen als klinisch diëtist

Als klinisch diëtist pleit ik er consequent voor om maaltijdvervangers te verkiezen boven eiwitrepen . Maaltijdvervangers kunnen dienen als maaltijdvervanger en, in bepaalde scenario's, als tussendoortje in plaats van als eiwitreep. Ze vertegenwoordigen een gezonder alternatief en vormen ‘smart food’. Een maaltijdvervanger moet aan de voedingsbehoeften voldoen door ten minste 30% van de dagelijkse vitamines en mineralen te bevatten die uw lichaam nodig heeft.

Daarom is het van cruciaal belang om de verschillen te onderscheiden en te kiezen voor een maaltijdvervangende shake, reep of kant-en-klare shake in plaats van een conventionele eiwitreep. Als u af en toe een maaltijd vervangt door een eiwitreep, is er geen directe reden tot bezorgdheid. Regelmatig wisselen kan echter leiden tot een ontoereikende of overmatige calorie-inname voor verstandig gewichtsverlies, terwijl ook de inname van essentiële vitamines en mineralen in gevaar komt.

De overkoepelende aanbeveling is om maaltijdvervangers te gebruiken die specifiek zijn ontworpen om gewichtsbeheersing te vergemakkelijken en alle noodzakelijke voedingsstoffen te leveren om de algehele gezondheid te behouden.

  • www.Retsindformation.dk bekendtgørelse om slankekostproductieer (2024). Ministerium: Ministerie voor Fødevarer, Landbrug en Fiskeri
  • www.foedevarestyrelsen.dk (2024) De officiële kostråd

    Terug naar blog