Geverifieerd door Massi Fazli

Gecertificeerd Health Communicator & Clinical Dietitian

Protein bars vs. meal replacements: Which is better?
Weight maintenance

Eiwitrepen versus maaltijdvervangers: wat is beter?

Als je door de supermarktschappen navigeert, gevuld met een overvloed aan keuzes, kan het moeilijk zijn om te kiezen tussen proteïnerepen of maaltijdvervangers. Proteïnerepen lokken met beloften van een gezondere levensstijl, maar zijn ze echt de ideale oplossing?

"Maaltijdvervangers kunnen dienen als maaltijdvervanger en als tussendoortje in plaats van een proteïnereep." Lees verderop in het artikel waarom.

Het kan verleidelijk zijn om een ​​proteïnereep te verkiezen boven een maaltijdvervanger.

Veel proteïnerepen beweren een hoog vezelgehalte en een laag caloriegehalte te hebben, wat zichzelf presenteert als een goede keuze. Het cruciale verschil zit echter in hun nutritionele samenstelling, wat cruciaal is voor het bereiken van uw gewichtsverliesdoelen.

Maaltijdvervanger - Een eiwitreep met superkrachten

Opties met maaltijdvervangers, waaronder shakes, repen of Ready to Drink (RTD) , blijken de ultieme tijdbesparende oplossing. Speciaal voor drukke dagen waarop u geen tijd hebt om te koken of een complete maaltijd te eten. Ze kunnen ook worden geconsumeerd als een gezonde en voedzame snack, die een uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen biedt met alle essentiële voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft.

Volgens de wet moet een maaltijdvervanger:

Bevat tussen de 200 en 250 calorieën.
Een maaltijdvervanger mag niet meer dan 30% van de calorieën uit vet bevatten en het linolzuurgehalte mag niet lager zijn dan 1 gram per maaltijd.
Bevatten 25% tot 50% van de calorieën uit eiwitten en voldoen aan de specifieke criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie voor bepaalde aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).
Bevat ten minste 30% van de dagelijks aanbevolen voedingsstoffen, ook wel referentie-innames of voedingswaardereferenties genoemd, voor een breed scala aan vitamines en mineralen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, koper, selenium, jodium en de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D en E.
Het kaliumgehalte moet echter minimaal 500 mg per maaltijd bedragen.

De voedingswaarden moeten duidelijk op de verpakking staan ​​vermeld.

Producten die aan de bovenstaande criteria voldoen, mogen op de verpakking vermelden dat ze gewichtsbeheersing bieden door maaltijdvervangers en mogen wettelijk het volgende vermelden:

Het vervangen van twee dagelijkse maaltijden in een energiebeperkt dieet door maaltijdvervangers draagt ​​bij aan gewichtsverlies/gewichtsvermindering.
Het vervangen van één dagelijkse maaltijd in een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervanger draagt ​​bij aan het behoud van gewicht na gewichtsverlies.

Brownie-crunch

15 stuks

Verwen uzelf met deze perfect knapperige reep met de rijke en diepe smaak van een chocoladebrownie.

Regular price €39,99
Regular price Sale price €39,99
Sale Sold out

Proteïnerepen - Wees voorzichtig.

Het kan lastig zijn om een ​​keuze te maken uit de vele proteïnerepen, omdat ze voor meerdere doeleinden in je dagelijkse voeding worden gebruikt. Ze kunnen dienen als snel ontbijt, als snack voor of na het sporten of als opkikkertje in de middag.

Het is belangrijk om op te merken dat proteïnerepen aanzienlijk kunnen verschillen in grootte, ingrediënten en voedingswaarden. Daarom is het belangrijk om de voedings- en ingrediëntenlijsten zorgvuldig te lezen om de verschillen te identificeren.

Sommige repen wegen slechts 20 gram, terwijl andere 70 gram wegen. Het caloriegehalte door suiker en vet kan enorm variëren van slechts 60 kcal per reep tot bijna 300 kcal per reep. Bovendien bevatten proteïnerepen doorgaans 7-25 gram proteïne per reep.

Hoewel proteïnerepen misschien een snelle oplossing lijken, missen ze vaak de uitgebreide voeding die maaltijdvervangers bieden. Hoewel ze een hoog proteïnegehalte hebben, schieten ze vaak tekort in andere essentiële voedingsstoffen. Proteïnerepen kunnen echter nog steeds een handige en fatsoenlijke optie zijn om te snacken of spieropbouw te ondersteunen indien nodig.

Het is belangrijk om te weten dat proteïnerepen niet aan dezelfde strenge eisen qua voedingswaarde voldoen als maaltijdvervangers.

Hoewel sommige proteïnerepen kunnen voldoen aan criteria zoals voldoende proteïnegehalte, voldoen ze niet aan andere strenge voedingsvereisten vergeleken met waaraan maaltijdvervangende producten moeten voldoen. Daarom moeten ze niet worden beschouwd als een compleet alternatief voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Conclusie is dat een maaltijdvervanger zorgt voor een betere voedingswaarde.

Houd er rekening mee dat maaltijdvervangers bedoeld zijn om een ​​volledige maaltijd te vervangen en een uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen bevatten.

Als je af en toe een maaltijd vervangt door een proteïnereep, is er geen reden tot bezorgdheid. Als deze vervanging echter een vaste gewoonte wordt, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. Omdat een "reep" de nodige controle op de voedingswaarde vereist en niet altijd voldoende voedingsstoffen biedt.

Daarom loopt u het risico dat u te weinig of te veel calorieën binnenkrijgt om verstandig af te vallen of op gewicht te blijven. Bovendien kan uw inname van essentiële vitaminen en mineralen onvoldoende zijn, wat op de lange termijn ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Wat zijn de gevolgen als je een gewone maaltijd vervangt door een proteïnereep?

Hoewel er geen directe reden tot bezorgdheid is als u slechts af en toe een maaltijd vervangt door een eiwitreep, kan regelmatige vervanging leiden tot een te lage of te hoge calorie-inname voor verstandig gewichtsverlies. Bovendien gaat dit ten koste van de inname van essentiële vitaminen en mineralen.

Mijn aanbevelingen als klinisch diëtist

Als klinisch diëtist pleit ik er consequent voor om maaltijdvervangers te kiezen boven proteïnerepen . Maaltijdvervangers kunnen dienen als maaltijdvervanger en, in bepaalde scenario's, als snack in plaats van een proteïnereep. Ze vormen een gezonder alternatief en vormen 'slim voedsel'. Een maaltijdvervanger moet voldoen aan de voedingsbehoeften door ten minste 30% van de dagelijkse vitaminen en mineralen te bevatten die uw lichaam nodig heeft.

Daarom is het cruciaal om de verschillen te onderscheiden en te kiezen voor een maaltijdvervangende shake, reep of kant-en-klare shake in plaats van een conventionele proteïnereep. Als u af en toe een maaltijd vervangt door een proteïnereep, is er geen reden tot bezorgdheid. Echter, het regelmatig wisselen kan leiden tot een ontoereikende of overmatige calorie-inname voor verstandig gewichtsverlies, terwijl ook de inname van essentiële vitaminen en mineralen in gevaar komt.

De algemene aanbeveling is om maaltijdvervangers te gebruiken die speciaal zijn ontworpen om gewichtsbeheersing te bevorderen en die alle noodzakelijke voedingsstoffen leveren om de algehele gezondheid te behouden.

  • www.Retsindformation.dk bekendtgørelse om slankekostproductieer (2024). Ministerium: Ministerie voor Fødevarer, Landbrug en Fiskeri
  • www.foedevarestyrelsen.dk (2024) De officiële kostråd

    Terug naar blog