Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

Plant-Based Lifestyle
Weight maintenance

Plantaardige levensstijl

Kort gezegd is een veganistisch dieet een plantaardig voedingsplan dat groenten, fruit, granen, noten en zaden omvat en dierlijke bijproducten zoals vlees, zuivel en eieren uitsluit. Strikte veganisten vermijden ook het gebruik van producten als honing, omdat deze gemaakt zijn van levende wezens. Of je nu al een veganistische levensstijl volgt of overweegt om hierop over te stappen, de verschillende gezondheidsvoordelen die een plantaardig dieet biedt, maken het een aantrekkelijke optie. Een veel voorkomende motivatie is om af te vallen met een plantaardig voedingsplan, ook wel ‘veganistisch gewichtsverlies’ genoemd. Het consumeren van een dieet met een overvloed aan vers fruit en groenten is een uitstekende manier om het lichaam van essentiële voedingsstoffen te voorzien en een optimale gezondheid te behouden. Zolang uw dagelijkse calorie-inname minder is dan wat uw lichaam verbruikt, zult u afvallen volgens de klassieke afslankvergelijking . Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een plantaardig dieet over het algemeen een lager sterftecijfer hebben en gemiddeld minder wegen.

Welk type dieet u ook kiest, bewuste voeding is de sleutel. Het volgen van een veganistische levensstijl kan voor sommigen de perfecte oplossing zijn, maar het hangt natuurlijk af van de behoeften van elk individu. Gelukkig is er een grote verscheidenheid aan voedingsplannen om uit te kiezen – misschien ben je nieuwsgierig naar een ketogeen dieet, een koolhydraatarm dieet (VLCD), intermitterend vasten, een mediterraan dieet, een volledig plantaardig voedingsplan of een combinatie daarvan. van deze. Er is een grote hoeveelheid informatie en voedingsmiddelen beschikbaar waarmee u het dieet kunt vinden dat ideaal is voor uw doelen, behoeften en levensstijl. Let op: het is altijd een goed idee om met uw huisarts te overleggen wat de beste optie is voor uw specifieke situatie.

Veganistisch gewichtsverlies

Velen van ons delen het gemeenschappelijke doel om extra kilo’s kwijt te raken, met als doel dit zo snel mogelijk te doen. Efficiënt en snel gewichtsverlies kan een gezond doel zijn als u zich concentreert op een uitgebalanceerd dieet dat alle noodzakelijke vitamines en voedingsstoffen bevat. Veganistisch gewichtsverlies is een opmerkelijk alternatief onder de vele succesvolle methoden, en een die veel mensen hebben ontdekt als hun favoriet aller tijden. Sommige mensen melden voordelen zoals zich lichter en alerter voelen en meer energie hebben. Zelfs als de ene persoon precies hetzelfde dieet volgt als de andere persoon, zullen de resultaten variëren, dus het is de moeite waard om de tijd te besteden om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw lichaam.

Nu vraag je je misschien af ​​wat voor soort voedsel je kunt eten als je een veganistisch dieet volgt, vooral als je snel wilt afvallen. Zoals bij elk ander dieet is het belangrijk om rekening te houden met het aantal calorieën dat u per dag binnenkrijgt en hoeveel u verbrandt. Goed gehydrateerd blijven is een ander essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Omdat verse producten een hoofdbestanddeel van het veganistische dieet vormen, is het gemakkelijk om voldoende hoeveelheden antioxidanten en vezels binnen te krijgen. Bij veganistische diëten worden echter vlees, gevogelte en vis uitgesloten, die belangrijke bronnen van voedingseiwitten zijn. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt uit andere, plantaardige bronnen, zoals noten, zaden, linzen, bonen, seitan, en producten op basis van soja, zoals tofu en tempeh, om er maar een paar te noemen. Spannende smaken van plantaardige eiwitpoeders en veganistische dieetshakes zijn ook verkrijgbaar en kunnen leuke opties zijn om mee te experimenteren en toe te voegen aan uw voedingsplan. Probeer verschillende soorten om jouw favoriet te vinden – misschien is het wel deze heerlijke veganistische chocolademuntshake! Voor veganistisch gewichtsverlies is het ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat u voldoende hoeveelheden vitamine B12, vitamine D, Omega-3-vetzuren, zink en ijzer binnenkrijgt, en om te voorkomen dat u een overmaat aan bewerkte voedingsmiddelen consumeert.

Schone veganistische brandstof

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan veganistische alternatieven voor basisproducten zoals vlees en melk. Zo zijn er bijvoorbeeld plantaardige burgers en nuggets, maar ook zuivelvrije dranken gemaakt van granen, noten en zaden. Het aanvullen met eiwitpoeder kan een goed idee zijn voor iedereen die een veganistisch dieet volgt, en vooral voor degenen die willen afvallen met een plantaardig voedingsplan. Er is nu een ruime keuze aan heerlijk smakende plantaardige eiwitpoeders en veganistische dieetshakes op de markt, evenals maaltijdvervangers die eiwitten, essentiële aminozuren en vezels bevatten – zoals Nupo's One Meal Prime veganistische producten.

Zolang je wegblijft van te veel bewerkt voedsel, kunnen de verse, hele en eenvoudige voedingsmiddelen waar een veganistisch dieet de voorkeur aan geeft, een zeer “schone” manier van eten zijn. Hoewel mensen allerlei redenen hebben om voor een veganistische levensstijl te kiezen, doen velen dit om beter voor hun lichaam te zorgen en hun impact op de planeet te verminderen. In dit opzicht kan veganisme inspireren tot bewuste voeding, waarbij je zorgvuldig nadenkt over het voedsel dat je eet, de bronnen ervan en de redenen om te kiezen wat er precies op je persoonlijke menu staat. Sommige mensen beoefenen bewust en intuïtief eten uitsluitend als een methode om een ​​uitstekende gezondheid te bereiken en te behouden. Bewuste voeding en mindful eten zijn een fantastische aanvulling op elke manier van leven en vormen een harmonieuze aanvulling op veganistisch gewichtsverlies.

Terug naar blog