Geverifieerd door Massi Fazli

Gecertificeerd Health Communicator & Clinical Dietitian

Protein Drinks vs. Ready To Drink (RTD): Which Is Best?
Weight maintenance

Proteïnedrankjes versus kant-en-klare drankjes (RTD): wat is het beste?

Kiezen tussen een proteïnedrank of proteïnepoeder of een maaltijdvervanger zoals een kant-en-klare proteïnedrank (RTD ) kan lastig zijn. Veel proteïnedranken adverteren met een hoog proteïnegehalte en weinig calorieën, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn. Het kritische verschil in hun nutritionele samenstelling is echter cruciaal voor het bereiken vangewichtsverliesdoelen .

Een van de grootste uitdagingen bij het volgen van je dagelijkse macronutriëntenplan of dieet is het halen van de aanbevolen eiwitinname. Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen van meer spiermassa, het verbranden van lichaamsvet en het verbeteren van de algehele lichaamssamenstelling. Als je de verschillen tussen eiwitpoeder en kant-en-klare eiwitdranken als maaltijdvervangers (RTD) probeert te begrijpen, lees dan verder.

Ready-to-Drink (RTD) als maaltijdalternatief

Opties met maaltijdvervangers zoals shakes, repen of kant-en-klare dranken (RTD) lijken de ultieme tijdbesparende oplossing. Speciaal voor drukke dagen waarop u geen tijd hebt om eten te bereiden of een volledige maaltijd te eten. Deze producten kunnen ook worden genoten als gezonde en voedzame snacks, die een uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen bieden met alle essentiële voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft.

De juiste samenstelling van een maaltijdvervanger - geldig in de hele EU - is:

  • De energiewaarde mag niet lager zijn dan 200 kcal en niet hoger dan 250 kcal per maaltijd.
  • Vetgehalte en samenstelling, de hoeveelheid energie afkomstig van vetten, mag niet meer dan 30% van de totale energie-inhoud van het product bedragen. Het linolzuurgehalte (in de vorm van glyceriden) mag niet minder dan 1 g zijn.
  • Het eiwitgehalte en de eiwitsamenstelling van het voedsel mogen niet minder dan 25% en niet meer dan 50% van de totale energiewaarde van het product bedragen.
  • Vitaminen en mineralen moeten per maaltijd ten minste 30% van de voedingsreferentiewaarden (NRV) leveren. Deze vereiste geldt niet voor fluoride, chroom, chloride en molybdeen. De hoeveelheid natrium die per maaltijd wordt verstrekt, moet ten minste 172,5 mg zijn. De hoeveelheid kalium die per maaltijd wordt verstrekt, moet ten minste 500 mg zijn.

Voedingswaarden moeten duidelijk op de verpakking worden weergegeven. Producten die aan de bovenstaande criteria voldoen, mogen op de verpakking claimen dat ze gewichtsbeheersing bieden door maaltijdvervangers en mogen wettelijk het volgende vermelden:

  • Het vervangen van twee dagelijkse maaltijden in een energiearm dieet door maaltijdvervangers draagt ​​bij aan gewichtsverlies/gewichtsvermindering.
  • Het vervangen van één dagelijkse maaltijd in een energiearm dieet door een maaltijdvervanger draagt ​​bij aan het behoud van gewicht na gewichtsverlies.

RTD's zijn een waardevolle maaltijd en zorgen ervoor dat u binnenkrijgt wat uw lichaam nodig heeft.

Het is belangrijk om op te merken dat eiwitdranken aanzienlijk kunnen verschillen in grootte, ingrediënten en voedingswaarde. Daarom is het noodzakelijk om de voedingsinformatie en ingrediëntenlijsten zorgvuldig te bekijken om onderscheid tussen hen te maken. Sommige dranken kunnen een volume hebben van slechts 120 ml, terwijl andere zo groot kunnen zijn als 500 ml. Het caloriegehalte kan ook aanzienlijk variëren vanwege variaties in suiker- en vetgehalte. Bovendien bevatten eiwitdranken doorgaans tussen de 10 en 28 gram eiwit per portie.

Hoewel proteïnedranken een snelle oplossing lijken, missen ze vaak de uitgebreide voeding die kant-en-klare maaltijdvervangers (RTD's) bieden. Ze kunnen tekortschieten in andere belangrijke voedingsstoffen naast proteïne. Proteïnedranken kunnen echter nog steeds een handige en geschikte oplossing zijn om honger te stillen of spieropbouw te ondersteunen indien nodig.

Het is belangrijk om te begrijpen dat proteïnedranken niet aan dezelfde strenge normen voor nutritionele samenstelling onderhevig zijn als kant-en-klare maaltijdvervangers (RTD's). Hoewel bepaalde proteïnedranken voldoen aan de criteria voor een passend eiwitgehalte, voldoen ze niet altijd aan andere belangrijke nutritionele vereisten waaraan maaltijdvervangende producten moeten voldoen. Daarom mogen ze niet worden beschouwd als een compleet alternatief voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Daarom zorgt een kant-en-klare maaltijdvervanger voor een meer uitgebalanceerd voedingsprofiel. Deze producten zijn ontworpen om een ​​volledige maaltijd te vervangen en bevatten een uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen.

Als u af en toe een maaltijd vervangt door een proteïnedrank, is er geen reden tot bezorgdheid. Als dit echter een vaste gewoonte wordt, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. Omdat een proteïnedrank zorgvuldige lezing van de voedingswaarde vereist en niet altijd voldoende voeding biedt, loopt u het risico te weinig of te veel calorieën te consumeren om verstandig gewichtsverlies of gewichtsbehoud te ondersteunen, en uw inname van essentiële vitaminen en mineralen kan ontoereikend worden, wat op de lange termijn mogelijk ernstige gevolgen voor uw gezondheid kan hebben.


Het vervangen van een gewone maaltijd door een proteïnedrank in plaats van een RTD kan verschillende gevolgen hebben:

  1. Problemen met calorie-inname: Hoewel het af en toe vervangen van een maaltijd door een proteïnedrank niet per se zorgwekkend is, kan regelmatige vervanging leiden tot uitdagingen met calorie-inname. Dit kan resulteren in onvoldoende of overmatige calorie-inname in verhouding tot verstandig gewichtsverlies.
  2. Essentiële voedingsstoffen missen: Door eiwitdrankjes voorrang te geven boven RTD's, loopt men het risico belangrijke voedingsstoffen te missen die nodig zijn voor de lichaamsfunctie. Dit kan de inname van essentiële vitaminen en mineralen die cruciaal zijn voor een gezond dieet in gevaar brengen.

Voor een gezondere levensstijl is het aan te raden om RTD's te kiezen, omdat ze een uitgebreidere mix van voedingsstoffen bieden die zijn afgestemd op uw algehele doelen. Door verwarring te voorkomen en maaltijdvervangers prioriteit te geven, kunt u de juiste balans van voedingsstoffen bereiken voor optimale gewichtsbeheersing.

Als klinisch diëtist raad ik aan om RTD's (Ready-to-Drink) te verkiezen boven een gewone 'proteïnedrank', en wel om verschillende redenen.

In de eerste plaats zijn deze producten een gezonder alternatief, omdat ze een uitgebreide mix van voedingsstoffen bevatten die voldoen aan de behoeften van het lichaam.

Terwijl reguliere eiwitdranken zich vaak alleen richten op het leveren van eiwitten, bieden RTD's een holistischere benadering door andere belangrijke voedingsstoffen op te nemen, zoals koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Door RTD's te kiezen als maaltijdvervangers in plaats van reguliere eiwitdranken, zorgt u ervoor dat uw lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om de algemene gezondheid te behouden. Dit is vooral belangrijk als u maaltijdvervangers gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet of als aanvulling op uw dagelijkse voeding.

Het ontbreken van een breed scala aan voedingsstoffen in reguliere eiwitdranken kan leiden tot onevenwichtigheden in uw dieet en uiteindelijk een negatieve invloed hebben op uw gezondheid. Daarom is het cruciaal om RTD's te kiezen die een completer voedingsprofiel bieden wanneer u een maaltijd wilt vervangen of uw dieet wilt aanvullen met een drankje.

Deze producten zijn ontworpen om u op een gemakkelijke en effectieve manier van de nodige voeding te voorzien, waardoor ze een ideale keuze zijn voor mensen die een gezonde levensstijl willen behouden.

Bronnen:
• https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1413&from=EN KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1413 van 24 augustus 2016 • www.foedevarestyrelsen.dk (2024) De officiële kostråd

Terug naar blog