Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

vegetable in profile of human
Weight maintenance

Wikkel uw lichaam en geest rond caloriearme maaltijden

De meesten van ons hebben waarschijnlijk wel eens gehoord van de term ‘caloriearme maaltijden’, maar wat betekent dit precies? Op welke drempel gaan we van ‘laag’ naar ‘hoog’? Dit hangt natuurlijk tot op zekere hoogte af van elk individu, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die we kunnen volgen. Als uitgangspunt merkt Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND, geregistreerde diëtist, voedingsdeskundige en auteur van 'My Indian Table: Quick & Lekkere Vegetarische Recepten' op: “Een caloriearme maaltijd kan tussen de 300 en 400 calorieën bevatten. voor het ontbijt en 500 tot 600 calorieën voor lunch- en dinermaaltijden, en 100 tot 200 calorieën voor snacks. – Vandana Sheth

Wat wordt beschouwd als een caloriearme maaltijd?

Met deze basisdefinitie als uitgangspunt volgt hieruit dat caloriearme maaltijden een manier zijn om een ​​voedingsplan zo te structureren dat het gemakkelijk is om uw dagelijkse inname bij te houden. Met planning en oefening kan het een gemakkelijke gewoonte worden om gestructureerde maaltijden op te nemen met de hierboven voorgestelde calorietellingen.

Natuurlijk variëren de ideale maaltijden om af te vallen van persoon tot persoon, en het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw voedingsplan voldoet aan de behoeften van uw lichaam en soepel in uw levensstijl past – en dat het iets is waarvan u denkt dat het zowel gemakkelijk vol te houden is als verrukkelijk.

Dus je vraagt ​​je misschien af: “Wat zijn enkele goede caloriearme maaltijden”? Om een ​​voorbeeld te geven: een caloriearme lunch kan eruit zien als een salade boordevol voedingsstoffen, met verse lokale producten in een regenboog van kleuren en gegarneerd met Grieks geïnspireerde kaas, geroosterde zaden en een scheutje exclusieve dressing. Of misschien een eiwit naar keuze – of het nu gaat om vlees, gevogelte, zeevruchten of een plantaardige optie – samen met gebakken groenten en knäckebröd. Of als u onderweg bent, kunt u misschien gewoon een lekkere maaltijdvervanger kopen, zodat u er snel zeker van bent dat u aan de voedingsbehoeften van uw lichaam voldoet.

Degenen onder ons die dierlijke producten vermijden, moeten er speciaal voor zorgen dat er voldoende variatie in de voeding is in onze caloriearme vegetarische maaltijden – hetzelfde geldt uiteraard voor veganistische, caloriearme maaltijden. Zonder vlees, gevogelte of vis bevatten vegetarische, caloriearme maaltijden doorgaans weinig eiwitten, dus het is belangrijk ervoor te zorgen dat u de optimale hoeveelheid voor uw lichaam binnenkrijgt.

Wat valt er te winnen uit dit verlies?

Met deze meetlat in gedachten kunnen we gemakkelijker begrijpen wat in aanmerking komt als caloriearme maaltijden, maar welke voordelen zijn er verbonden aan het verminderen van het aantal calorieën dat je consumeert? Het is een goed gedocumenteerd feit dat het verminderen van het aantal calorieën in uw dieet, gecombineerd met het verhogen van uw activiteitenniveau, kan helpen bij gewichtsbeheersing.

Simpel gezegd zou het verbranden van meer calorieën dan er worden geconsumeerd, moeten resulteren in het kwijtraken van kilo's. Dus als het bereiken van een gezonder persoonlijk gewicht een van uw gezondheidsdoelen is, dan moeten caloriearme maaltijden voor gewichtsverlies deel uitmaken van het plan. Caloriebeperking is een noodzakelijk instrument in de strijd tegen zwaarlijvigheid en overgewicht, vaak geassocieerd met diabetes of zelfs pre-diabetes.

Het opnemen van caloriearme maaltijden in uw dieet kan niet alleen resulteren in gewichtsverlies, maar ook in minder lichaamsvet, een lagere hartslag in rust en een gezonder lipidenprofiel. Naast het verbeteren van uw algemene dagelijkse welzijn, is ook aangetoond dat het verminderen van de calorie-inname helpt bij de strijd tegen bepaalde leeftijdsgebonden ziekten.

Een gezond lichaamsgewicht vergroot daarom uw kansen op een langdurige gezondheid en een lang leven. Een voedingsplan met caloriearme maaltijden zou wel eens het levenselixer kunnen zijn waar we naar op zoek waren!

Wat mag je niet wegknippen?

Het nauwlettend in de gaten houden van uw dagelijkse calorie-inname en het opnemen van gezonde, caloriearme maaltijden hoeft niet weinig smaak of voedingswaarde te hebben. Als uw caloriearme maaltijden niet passen bij uw persoonlijke smaakvoorkeuren, dicteert de menselijke natuur dat u ze niet zult blijven eten.

Het kan daarom een ​​veel grotere uitdaging zijn om een ​​gezond lichaamsgewicht te behouden als we moeite hebben om ons aan een onaantrekkelijk maaltijdplan te houden. Als je je de hele dag aan je schema hebt gehouden, dan moeten caloriearme diners iets zijn dat je nodig hebt. uitkijken naar.

De beste voedingsmiddelen om af te vallen (link naar het artikel uit maart: “beste voedingsmiddelen om af te vallen”) zijn de voedingsmiddelen die zowel lekker smaken als een voedingspunch bevatten – dit verschilt uiteraard van persoon tot persoon, maar caloriearme maaltijden zijn een goede keuze. plek om te beginnen.

Ons lichaam zal altijd eiwitten, vezels, koolhydraten, gezonde vetten en de nodige vitamines en mineralen nodig hebben om ons vol te voelen en voldoende energie te hebben voor ons drukke leven. Zonder deze belangrijke stukjes van de puzzel zou elk dieet – of het nu gaat om maaltijden met een zeer laag caloriegehalte of een hoog caloriegehalte – kunnen resulteren in bloedarmoede, lethargie, duizeligheid, prikkelbaarheid en zelfs depressie.

Minder is meer

Het kan lastig zijn om een ​​dieetplan op te stellen met caloriearme maaltijden dat de perfecte balans vindt tussen het verlagen van de calorie-inname en het garanderen van voldoende inname van voedingsstoffen, terwijl het toch een verleidelijke smaak oplevert. Er zijn veel caloriearme recepten beschikbaar om de perfecte maaltijd te helpen bereiden, maar de portiegrootte kan ook een moeilijke variabele zijn om te beheren, wat van invloed is op het uiteindelijke calorieverbruik.

Een dieet met kant-en-klare maaltijden voor gewichtsverlies of maaltijdvervangende shakes kan een nuttige aanpak zijn om ervoor te zorgen dat aan alle behoeften van ons lichaam wordt voldaan. Over het algemeen zijn deze opties eenvoudige, caloriearme maaltijden die speciaal zijn ontworpen om alle belangrijke macro- en micronutriënten te leveren die ons lichaam nodig heeft.

Caloriearme maaltijdvervangers – zoals shakes en repen – kunnen het giswerk wegnemen bij het plannen en bereiden van drie afzonderlijke maaltijden met een calorietekort per dag en ons in staat stellen vrijelijk te consumeren, zonder dat we bang hoeven te zijn dat we de parameters voor gewichtsverlies overschrijden. Ze kunnen gemakkelijk worden opgenomen in een dagelijks dieet met onder meer vers bereide, caloriearme maaltijden.

Veel caloriearme maaltijden hebben aantrekkelijke smaakprofielen die zeker elke smaak zullen verleiden, zowel in de hartige als de zoete categorie. Heerlijke maaltijdvervangende shakes – zoals mango-vanille of een koele chocoladeshake met muntsmaak – een sudderende pittige Thaise kippensoep, een romige risotto of havermout, of maaltijdvervangende repen, zoals zachtgebakken koekjes, toffee of citroencrunchrepen. Dit zijn slechts enkele van de beschikbare opties als onderdeel van de brede selectie producten die Nupo aanbiedt, wat bewijst dat minder echt meer kan zijn.

Terug naar blog