- door C. Di Lorenzo et al. (2014)
Objectief
Het doel van dit onderzoek was het verzamelen van beschikbare gegevens over het volgende: (i) nadelige effecten die bij mensen zijn waargenomen bij de inname van plantaardige voedingssupplementen of botanische preparaten; (ii) de verkeerde identificatie van giftige planten; en (iii) interacties tussen plantaardige voedingssupplementen/botanische middelen en conventionele medicijnen of voedingsstoffen.
Methoden
PubMed/MEDLINE en Embase zijn vanaf het begin van de database tot juni 2014 doorzocht met behulp van de termen 'nadelige effecten', 'vergiftiging(en'), 'plantaardige voedingssupplement(en'), 'verkeerde identificatie(s') en 'interactie(s') in combinatie met de betreffende plantnaam. Alle artikelen werden kritisch geëvalueerd volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor causaliteitsbeoordeling.
Resultaten
Er werden gegevens verkregen van 66 planten die veelgebruikte ingrediënten zijn van plantenvoedingssupplementen; Van de 492 geselecteerde artikelen gingen er 402 (81,7%) over bijwerkingen die rechtstreeks verband hielden met de botanische stof, en 89 (18,1%) hadden betrekking op interacties met conventionele medicijnen. Slechts één geval hield verband met verkeerde identificatie. Voor 39 van de 66 onderzochte botanische stoffen werden bijwerkingen gemeld. Van de totale referenties werd 86,6% in verband gebracht met 14 planten, waaronder Glycine max/soja (19,3%), Glycyrrhiza glabra/zoethout (12,2%), Camellia sinensis/groene thee (8,7%) en Ginkgo biloba/gingko (8,5%) .
Conclusie
Gezien de onderzochte tijd en het aantal planten dat in het overzicht is opgenomen, is het opmerkelijk dat: (i) de nadelige effecten als gevolg van botanische ingrediënten relatief zeldzaam waren, indien beoordeeld op causaliteit; en (ii) het aantal ernstige klinische reacties was zeer beperkt, maar er zijn enkele fatale gevallen beschreven. De gegevens die in dit overzicht worden gepresenteerd, zijn beoordeeld op kwaliteit om de resultaten maximaal bruikbaar te maken voor artsen bij het identificeren of uitsluiten van schadelijke effecten van plantaardige producten.
Om het onderzoek in zijn geheel te lezen, klik hier (Engels).