Geverifieerd door Massi Fazli

Gecertificeerd Health Communicator & Clinical Dietitian

Potential Remission of Type 2 Diabetes with a VLCD as a Total Meal Replacement

Mogelijke remissie van diabetes type 2 met een VLCD als volledige maaltijdvervanger

Stel je een toekomst voor waarin diabetes type 2 in remissie kan worden gebracht door een eenvoudig maar effectief dieet.

Dit is precies wat een nieuw en baanbrekend programma van de NHS belooft. Met een dagelijkse totale maaltijdvervanger van slechts 900 calorieën, heeft bijna een derde van de deelnemers remissie van hun diabetes ervaren. Dit innovatieve programma, dat persoonlijke ondersteuning en op maat gemaakte begeleiding omvat, zou een game-changer kunnen zijn voor duizenden mensen.

In het artikel "NHS soep en shake dieet kan type 2 diabetes verslaan," heeft de NHS een innovatief programma gelanceerd waarbij een dieet bestaande uit soepen en shakes van 900 calorieën per dag het potentieel heeft aangetoond om type 2 diabetes in remissie te brengen voor een aanzienlijk deel van de deelnemers. Het programma, gratis aangeboden via de NHS, omvat niet alleen het dieet, maar biedt ook op maat gemaakte dieet- en bewegingsadviezen, evenals voortdurende ondersteuning van zorgprofessionals, hetzij persoonlijk of online.

Het programma is gericht op personen van 18 tot 65 jaar die in de afgelopen zes jaar de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen en een BMI van meer dan 27 kg/m² hebben (of meer dan 25 kg/m² voor bepaalde etnische groepen). De resultaten laten zien dat ongeveer een derde van de deelnemers die het jaarlange programma voltooiden gemiddeld 16 kg verloren en remissie van hun diabetes bereikten. Deskundigen benadrukken echter dat hoewel het programma levensveranderend kan zijn, het aanzienlijke discipline vereist om het strikte dieet te volgen.

Zowel NHS als Diabetes UK wijzen erop dat succes met het programma afhankelijk kan zijn van individuele ondersteuning en motivatie. Gewichtsverlies heeft goed gedocumenteerde gezondheidsvoordelen, vooral voor mensen met diabetes type 2, omdat het vetophoping rond de alvleesklier kan verminderen, de insulineproductie kan verbeteren en zo kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren.

In het tweede artikel, "NHS 'soup and shake' diet puts almost a third of type 2 diabetes cases in remission," tonen nieuwe cijfers aan dat een derde van de deelnemers remissie heeft bereikt van hun type 2 diabetes. Het programma, oorspronkelijk aangeboden aan 10.000 mensen per jaar, is gebaseerd op een strikt caloriearm dieet waarbij deelnemers drie maanden lang maaltijdvervangende producten zoals soepen, shakes en snackrepen consumeren. Na deze eerste fase krijgen deelnemers ondersteuning om geleidelijk gezonde en gevarieerde voedingsmiddelen weer in hun dieet op te nemen, samen met hulp bij het behouden van hun gewichtsverlies.

De studie, die gegevens van 1.740 mensen analyseerde, toont aan dat 945 het volledige 12 maanden durende programma voltooiden. Van hen bereikte 32% remissie van hun diabetes, gedefinieerd als aanhoudende normale bloedsuikerspiegels. Het gemiddelde gewichtsverlies in deze groep was 15,9 kg, waarbij sommige deelnemers tot 17,4 kg verloren.

De indrukwekkende resultaten hebben de NHS ertoe aangezet om een ​​aanzienlijke uitbreiding van het programma te overwegen, waarbij mogelijk tot 50.000 mensen in de komende vijf jaar worden opgenomen. Dit zou betekenen dat de huidige capaciteit van het programma wordt verdubbeld en dat er in 2024 £ 13 miljoen wordt geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat meer patiënten kunnen profiteren van deze effectieve behandeling.

Dr. Clare Hambling, NHS England's National Clinical Director for Diabetes and Obesity, beschrijft de resultaten als " levensveranderend " voor veel deelnemers. Diabetes UK benadrukt ook dat het programma, dat het resultaat is van meer dan een decennium aan onderzoek, type 2 diabetesremissie op de agenda heeft gezet als een realistisch doel voor veel patiënten. Dit succes onderstreept het belang van ondersteuning en follow-up om ervoor te zorgen dat remissie wordt volgehouden en dat patiënten hun gezondheidsvoordelen op de lange termijn kunnen behouden.

Bronnen:

The Guardian. (2024, 5 augustus). NHS-soep- en shakedieet zorgt ervoor dat bijna een derde van de gevallen van diabetes type 2 in remissie gaat. https://www.theguardian.com/society/article/2024/aug/05/nhs-soup-and-shake-diet-puts-almost-a-third-of-type-2-diabetes-cases-in-remission

BBC News. (2024, 6 augustus). NHS-soep- en shakedieet kan type 2-diabetes verslaan. https://www.bbc.co.uk/news/articles/czjyy7280lzo

Terug naar blog