Geverifieerd door Massi Fazli

Gecertificeerd Health Communicator & Clinical Dietitian

Total Diet Replacement, Medicine, Exercise, and Sustained Habits Provide Lasting Weight Loss
Weight loss

Volledige vervanging van het dieet, medicijnen, lichaamsbeweging en aanhoudende gewoonten zorgen voor blijvend gewichtsverlies

Een nieuw Deens onderzoek analyseerde 109 personen met ernstige obesitas, waarvan de BMI varieerde van 32 tot 43. Alle deelnemers voltooiden alle fasen van het onderzoek, wat een solide en consistente deelnemersgroep opleverde waaruit conclusies konden worden getrokken.

In eerste instantie werd iedereen gedurende 8 weken op een caloriearm dieet gezet ( 800 Kcal, specifiek Total Diet Replacement/ VLCD ), waarbij ze gemiddeld 13,1 kg verloren.

Vervolgens werden de deelnemers willekeurig verdeeld in vier groepen, elk met hun eigen strategie om het gewichtsverlies een jaar lang te behouden.

De resultaten van deze studie benadrukken het belang van een effectieve en economisch voordelige aanpak van gewichtsverlies, vooral in de beginfase (0-8 weken). Door een caloriearm dieet van 800 Kcal te implementeren, bereikten deelnemers significante gewichtsverliesresultaten, wat diende als een sterke motiverende factor om een ​​gezondere levensstijl en gewichtsverliesreis voort te zetten. De studie benadrukt het belang van een combinatie van gezond dieet, lichaamsbeweging en aanhoudende gezonde gewoonten voor het bereiken en behouden van blijvend gewichtsverlies.

Onderzoek naar strategieën voor gewichtsverlies: het effect van verschillende interventiemethoden op het behoud van gewichtsverlies

Tijdens de interventiefase werden deelnemers willekeurig toegewezen aan ofwel lichaamsbeweging, medicijnen - liraglutide 3 mg/Saxenda, een combinatie van beide, of placebo. Deelnemers werden nauwlettend gevolgd om hun gewichtsverlies en gezondheidsparameters vast te leggen.

Na de interventiefase werd een follow-upperiode van een jaar uitgevoerd zonder verdere behandeling. Dit stelde onderzoekers in staat om te evalueren hoe deelnemers hun gewichtsverlies en eventuele veranderingen in gezondheidsparameters zonder behandeling behielden.

Post-behandelingsanalyse: Deelnemers die ten minste 5% van hun oorspronkelijke gewichtsverlies verloren, werden vervolgens willekeurig geselecteerd. Na een jaar werden ze uitgenodigd om terug te keren naar de Universiteit van Kopenhagen voor follow-up, waarvan 2/3 van de deelnemers (109 personen) akkoord ging om deel te nemen. De daaropvolgende post-behandelingsanalyse vergeleek de resultaten van de verschillende interventiegroepen om te bepalen welke methode het meest effectief was om gezond gewichtsverlies in de loop van de tijd te behouden.


Wat onthullen de resultaten? Analyse en effect van methoden voor gewichtsverlies

De deelnemers werden willekeurig verdeeld in vier groepen, waarbij elke groep een specifieke strategie kreeg toegewezen om het bereikte gewichtsverlies het daaropvolgende jaar te behouden:

  • Eén groep bleef haar gebruikelijke niveau van fysieke activiteit voortzetten.
  • Een andere groep kreeg actieve medicatie: liraglutide 3 mg/Saxenda.
  • Een derde groep volgde een begeleid trainingsprogramma, dat bestond uit twee keer per week intensieve training en twee extra wekelijkse trainingssessies op eigen gelegenheid, gemeten met een hartslagmeter.
  • De vierde groep combineerde zowel actieve medicatie als het begeleide trainingsprogramma.

Uit de analyse bleek dat deelnemers die een combinatie van lichaamsbeweging en afslankmedicatie kregen, het meest blijvende gewichtsverlies en de grootste gezondheidsverbeteringen bereikten, vergeleken met andere behandelgroepen.

Deelnemers die training en medicatie combineerden, hadden een gemiddelde gewichtstoename van 3 kg per jaar na het voltooien van de behandeling. Een mogelijke reden voor de kleinere gewichtstoename in deze groep zou hun vermogen kunnen zijn om hun voedselinname beter te matigen.

Aan de andere kant ervoeren deelnemers die alleen medicatie kregen een snelle gewichtstoename van 10,5 kg nadat de behandeling stopte. Deze deelnemers herwonnen tot 70% van het verloren gewicht in pure vetmassa, wat betekent dat ze terugkeerden naar of zelfs overtroffen hun oorspronkelijke conditie.

Het is vermeldenswaard dat het effect van de eerste fase met 8 weken interventie het grootste gewichtsverlies liet zien , waarbij alle deelnemers gemiddeld 13,1 kg verloren. Dit werd bereikt door een caloriearm dieet, zoals Total Diet Replacement/VLCD , wat aangeeft dat deze aanpak ook een effectievere en economisch haalbare oplossing kan zijn.

Het belang ligt in het veranderen van dieet- en bewegingsgewoonten bij het starten van een medische behandeling voor ernstige obesitas. Als er geen verdere veranderingen worden doorgevoerd naast de medicatie, kan dit resulteren in een terugkeer naar eerdere gewichtscondities of zelfs een verslechtering.

Bronnen :
www.sciencedirect.com (2024) Behoud van gezond gewichtsverlies met lichaamsbeweging, GLP-1-receptoragonist of een combinatie van beide, gevolgd door een jaar zonder behandeling: een postbehandelingsanalyse van een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie.
Behoud van gezond gewichtsverlies met lichaamsbeweging, GLP-1-receptoragonist of een combinatie van beide, gevolgd door een jaar zonder behandeling: een postbehandelingsanalyse van een gerandomiseerde placebogecontroleerde studie - eClinicalMedicine (thelancet.com)

Terug naar blog