Geverifieerd door Massi Fazli

Gecertificeerd Health Communicator & Clinical Dietitian

A record number of people can now be treated for diabetes in Denmark.

In Denemarken kan nu een recordaantal mensen voor diabetes worden behandeld.

Laten we ons een Denemarken voorstellen waar we actief de stijgende diabetescijfers aanpakken met effectieve en bewezen behandelingen zoals TDR (Total Diet Replacement). Het is cruciaal dat we alle opties onderzoeken om de diabetesbehandeling te verbeteren.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de NHS een baanbrekende behandeling voor diabetes type 2 gelanceerd, bekend als het NHS Type 2 Diabetes Path to Remission Program, geïnspireerd door de DiRECT-studie. Dit programma maakt gebruik van een TDR-plan met groot succes!


Het is tijd dat we deze uitdaging serieus nemen en ons gedragen als het Verenigd Koninkrijk, want het werkt! Door zulke effectieve behandelmethoden te implementeren, kunnen we niet alleen de gezondheid van duizenden Denen verbeteren, maar ook economische duurzaamheid bereiken in de behandeling van diabetes type 2.

Meer dan 10.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk die lijden aan diabetes type 2 en overgewicht of obesitas krijgen dit jaar een soep- en shakedieet van de NHS aangeboden om hen te helpen af ​​te vallen en hun gezondheid aanzienlijk te verbeteren.

Diabetesbehandeling in Denemarken versus VK

Als klinisch diëtist zie ik veel potentieel in het verbeteren van diabetesbehandelingen in Denemarken door te leren van het baanbrekende behandelprogramma van de NHS in het Verenigd Koninkrijk. Een analyse van de kosten voor gezondheidszorg laat zien dat de NHS in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks ongeveer 10 miljard pond uitgeeft aan diabetesbehandelingen, wat neerkomt op ongeveer 10% van hun totale budget. Als het TDR-programma deze kosten kan verlagen, zal het fondsen vrijmaken voor andere belangrijke gezondheidsgebieden.

In Denemarken bedragen de jaarlijkse kosten van diabetesbehandeling ongeveer 31,8 miljard kronen en prognoses suggereren dat het aantal mensen met diabetes tegen 2030 zal stijgen tot 467.000. Eind april publiceerde de Diabetes Association nieuwe cijfers die diabetes als een toenemende uitdaging in Denemarken benadrukken. Vorig jaar kregen 25.557 Denen de diagnose diabetes type 2, het hoogste aantal ooit in een jaar. Tegenwoordig leven minstens 360.000 Denen met diabetes, waarvan 325.000 diabetes type 2 hebben en nog eens 100.000 niet gediagnosticeerd zijn.

Claus Richter, CEO van de Diabetes Association, wijst erop dat de toename te wijten is aan een vergrijzende bevolking en een gebrek aan focus op dieet en beweging. Hij beschrijft de situatie als een "stille gezondheidscrisis" vanwege de ernstige complicaties die diabetes kan veroorzaken, zoals gezichtsverlies, cardiovasculaire problemen, nierziekte en zenuwschade. Vorig jaar werd bij meer dan 600 diabetespatiënten een been, voorvoet of teen geamputeerd vanwege een zenuwziekte.

De impact van het baanbrekende behandelprogramma van de NHS

De NHS heeft een baanbrekende behandeling voor diabetes type 2 gelanceerd, genaamd het NHS Type 2 Diabetes Path to Remission Program , geïnspireerd door de DiRECT-studie. De NHS breidt het "Soep en Shakes"-dieet uit naar duizenden patiënten met diabetes type 2 in het Verenigd Koninkrijk.

Dit programma maakt gebruik van een TDR-plan, dat bestaat uit nutritioneel complete maaltijdvervangers met een laag caloriegehalte, doorgaans 800 tot 900 calorieën per dag , gedurende 12 weken. Het doel is om gewichtsverlies te ondersteunen en de diabetescontrole te verbeteren. Het programma omvat ook klinische ondersteuning en begeleiding van coaches om deelnemers te helpen gezond eten opnieuw te introduceren en hun gewichtsverlies te behouden.

Het programma is nu beschikbaar in 42 lokale gezondheidsgebieden in het Verenigd Koninkrijk na een aanzienlijke uitbreiding, waardoor duizenden patiënten toegang hebben tot deze levensveranderende behandeling. Na een succesvolle pilot in 2020 is het programma een succes gebleken. Meer dan 20.000 mensen hebben er al baat bij gehad en analyses tonen aan dat ze doorgaans 7,2 kg na één maand en 13 kg na drie maanden verliezen. Dit gewichtsverlies verbetert aantoonbaar de diabetescontrole aanzienlijk, wat kan leiden tot remissie van diabetes type 2 bij maximaal de helft van de deelnemers.

Inspirerende casestudy

Een patiënt, James Thompson uit Birmingham, nam deel aan het programma nadat hij last had van bijwerkingen van zijn diabetesmedicatie. Hij woog 177 kg en had nooit gedacht dat hij zou kunnen afvallen. Nadat hij het TDR-programma had afgerond, verloor James 95 kg en bereikte hij remissie van zijn diabetes. Zijn bloedsuikerspiegel stabiliseerde en zijn kwaliteit van leven verbeterde aanzienlijk. James begon zich energieker te voelen, kocht een fiets en begon naar en van zijn werk te fietsen. Hij slaagde erin om elke dag meer stappen te zetten en bereikte ongeveer 30.000 stappen per dag. Nu plant hij lange fietstochten en geniet hij van een actieve levensstijl die hij voorheen nooit voor mogelijk had gehouden.

Deze casestudy illustreert niet alleen de fysieke voordelen van het programma, maar ook de mentale en emotionele verbeteringen die gewichtsverlies en diabetesremissie kunnen brengen. James' verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe gerichte behandelprogramma's levens kunnen transformeren en hoop kunnen geven aan anderen in soortgelijke situaties.

BTW op diabetesbehandelingen in Denemarken afschaffen

Naast de gezondheidsvoordelen van volledige maaltijdvervangers, zijn er ook aanzienlijke economische voordelen. Het afschaffen van BTW op diabetesbehandelingen, zoals TDR-programma's, kan aanzienlijke gezondheids- en economische voordelen hebben.

Hierdoor zou de behandeling economisch toegankelijker worden, zou de noodzaak van medische ingrepen afnemen en zou de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.

Voordelen van BTW-vrije diabetesbehandeling:

  • Betere toegankelijkheid: lagere kosten maken TDR-programma's toegankelijk voor meer mensen, wat kan leiden tot beter diabetesmanagement.
  • Verbeteringen in de gezondheid: Toegang tot effectieve behandelingen kan complicaties verminderen en de kwaliteit van leven voor diabetici verbeteren.
  • Economische besparingen: Minder behoefte aan dure medische behandelingen en ziekenhuisopnames kan de totale kosten voor het zorgstelsel verlagen.
  • Maatschappelijke voordelen: Een gezondere bevolking kan leiden tot een hogere productiviteit en minder ziektedagen, wat economisch gunstig is voor de samenleving.


Hoewel TDR -programma's positieve resultaten hebben laten zien, moet Denemarken deze kansen nog volledig omarmen, net als het VK. Het afschaffen van de BTW op diabetesbehandelingen zou een sterk signaal afgeven dat het zorgstelsel en beleidsmakers de diabetesepidemie serieus nemen, terwijl de financiële last voor patiënten en de maatschappij als geheel wordt verlicht.

Het is cruciaal om nu actie te ondernemen om de groeiende diabetesepidemie en de gevolgen ervan aan te pakken. Door innovatieve behandelingen zoals TDR te ondersteunen en toegankelijker te maken, kunnen we een gezondere en duurzamere toekomst voor iedereen creëren.

Kilde:

  1. england.nhs.uk:  NHS England » NHS breidt 'soep en shake'-diëten uit naar duizenden patiënten met diabetes type 2 in heel Engeland
  2. nupo.co.uk : Droomt u van een nieuw pad naar een betere gezondheid en levenskwaliteit, e – Nupo
  3. diabetestal.nu
  4. tv2.dk: Rekordmange personer fik sidste år diabetes type 2 - TV 2
Terug naar blog