Geverifieerd door Massi Fazli

Gecertificeerd Health Communicator & Clinical Dietitian

Comparison of Semaglutide & VLCD's Effective Weight Loss Strategies for Type 2 Diabetes

Vergelijking van de effectieve gewichtsverliesstrategieën van Semaglutide en VLCD voor diabetes type 2

Is een afslankprogramma met semaglutide een krachtige oplossing?

Velen kiezen voor afslankmedicatie als een gemakkelijke oplossing, maar zijn vaak niet bereid om gewoonten te veranderen of gezond te eten. Obesitas is een chronische stofwisselingsziekte die miljoenen mensen wereldwijd treft en het risico op verschillende ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, vergroot. Onderzoek toont aan dat 28% van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk lijdt aan obesitas en naar verwachting zal dit aantal tegen 2050 zijn gestegen tot 60%.

Zijn we beter af in Denemarken? Helaas is obesitas hier ook aanzienlijk toegenomen en we zitten niet ver van de trend in het Verenigd Koninkrijk. Dit maakt obesitas een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid, aangezien het een van de belangrijkste oorzaken is van vermijdbare sterfgevallen. Er is een dringende behoefte aan effectieve interventies om de prevalentie van obesitas en de daarmee samenhangende ziekten, met name diabetes type 2, te verminderen.

Wanneer een zeer caloriearm dieet (VLCD) wordt vergeleken met een behandeling met alleen semaglutide, wordt duidelijk dat VLCD een aantal belangrijke voordelen biedt.

Strategieën voor gewichtsverlies met Semaglutide en VLCD

Een van de meest effectieve strategieën voor gewichtsverlies voor mensen met diabetes type 2 is het gebruik van de glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonist semaglutide. Semaglutide, waarvoor een dosisverhogingsperiode van 8 weken nodig is, heeft een gemiddeld gewichtsverlies van 4,5 kg in 30 weken laten zien. Semaglutide is goedgekeurd door NICE-richtlijnen voor de langetermijnbehandeling van diabetes type 2 en een hogere dosering, Wegovy, wacht op formele goedkeuring voor de behandeling van obesitas in het VK. Een belangrijk doel voor mensen met diabetes type 2 is het bereiken van optimale glycemische controle, die kan worden verbeterd door gewichtsverlies.

Een andere effectieve strategie voor gewichtsverlies is een zeer caloriearm dieet (VLCD). VLCD omvat een dagelijkse calorie-inname van ongeveer 800 kcal en heeft aangetoond te resulteren in aanzienlijk gewichtsverlies en verbeteringen in de glycemische controle. Om het effect van gecombineerde behandeling met semaglutide en VLCD te onderzoeken, werd een onderzoek uitgevoerd met 19 personen met diabetes type 2 en een BMI van meer dan 27 kg/m². Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een van de drie interventies gedurende 12 weken: semaglutide (n=7), VLCD (n=7) en een combinatie van semaglutide en VLCD (n=5).

Studieresultaten

Uit het onderzoek bleek dat alle drie de groepen een significant gewichtsverlies bereikten. Het gewichtsverlies was echter significant groter bij deelnemers na VLCD en combinatiebehandeling vergeleken met degenen die alleen semaglutide kregen. Gewichtsverlies was 14,0 kg en 14,9 kg voor de VLCD en combinatiegroepen, vergeleken met 6,4 kg voor de semaglutidegroep alleen (p<0,01 voor beide). De combinatiebehandeling leidde tot de grootste percentage gewichtsvermindering (14,2%), significant groter dan het gewichtsverlies van de semaglutidegroep (6,3%, p<0,01). VLCD resulteerde ook in een hogere percentage gewichtsvermindering vergeleken met semaglutide alleen (11,6%, p<0,05), maar er was geen significant verschil tussen de VLCD en combinatiegroepen. In alle groepen werd een significante verlaging van de HbA1c-waarden waargenomen, met een trend naar een grotere HbA1c-verlaging in de combinatiegroep vergeleken met de semaglutidegroep (21,2 mmol/mol versus 11,3 mmol/mol, p = 0,065).

Voordelen van VLCD versus Semaglutide

De onderzoeksresultaten benadrukken verschillende voordelen van VLCD vergeleken met semaglutide alleen:

  1. Groter gewichtsverlies : Klinische ervaring en onderzoek tonen aan dat een VLCD leidt tot aanzienlijk groter gewichtsverlies in een korte tijd vergeleken met semaglutide. Voor degenen die snel gewicht moeten verliezen om hun gezondheid te verbeteren, zoals het verminderen van gewrichtsbelasting, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid of het voorbereiden op een operatie, is deze snelle gewichtsverliesmethode van onschatbare waarde.
  2. Verbeterde glycemische controle : Combinatiebehandeling met VLCD en semaglutide biedt superieure glycemische controle vergeleken met semaglutide alleen. Dit betekent stabielere bloedsuikerspiegels, cruciaal voor mensen die type 2-diabetes behandelen. Deze combinatie kan de sleutel zijn tot het bereiken van diabetesremissie, een van onze ultieme doelen bij diabetesbehandeling.
  3. Verminderde insulineresistentie : insulineresistentie is een kernprobleem bij diabetes type 2. VLCD heeft aangetoond insulineresistentie effectiever te verminderen dan semaglutide alleen. Verbetering van het vermogen van het lichaam om te reageren op insuline helpt het glucosemetabolisme te verbeteren en het risico op ernstige complicaties te verminderen.
  4. Gezonde gewoonten en dieetveranderingen : Een van de meest waardevolle aspecten van een VLCD is het vermogen om gezonde gewoonten en dieetveranderingen te bevorderen. Mensen die een VLCD ondergaan, krijgen vaak een beter begrip van hun dieet en voedingsbehoeften - van portiegroottes en voedingswaarde tot calorievermindering. Dit dieet biedt de tools om gezondere keuzes te maken, essentieel voor gewichtsbeheersing op de lange termijn en algehele gezondheid.
  5. Adequate Nutrition : Een belangrijk aspect van VLCD is ervoor zorgen dat patiënten de nodige voeding krijgen ondanks een lage calorie-inname. In tegenstelling tot de honger die sommigen kunnen ervaren met alleen semaglutide, waarbij ze minder eten zonder aandacht te besteden aan de voedingskwaliteit, biedt VLCD een gestructureerde aanpak. Dit zorgt niet alleen voor gewichtsverlies, maar ook voor het behoud van de gezondheid door alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen, die cruciaal zijn voor zowel de gezondheid op de korte als de lange termijn.

Onderzoek toont aan dat er meer dan één perspectief is

Als verantwoordelijke adviseurs moeten we vertrouwen op wat onderzoek aantoont. Als diëtisten of artsen zijn we verplicht om de meest effectieve en holistische behandelmethoden te vinden. VLCD gecombineerd met semaglutide vertegenwoordigt een krachtige strategie die kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in gewicht, bloedsuikercontrole en algehele gezondheid. Wij zien het als een veelbelovend pad voorwaarts voor velen, vooral voor degenen met diabetes type 2.

 

Bronnen:

www.simpleonlinepharmacy.co.uk Wegovy Dosering Gids | Eenvoudige Online Apotheek

Toevoeging van een zeer caloriearm dieet (VLCD) tijdens de start van semaglutide bij personen met diabetes type 2 – tussentijdse resultaten - PMC (nih.gov )

Terug naar blog