Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

EU regulation on VLCD
Weight loss

EU-regelgeving inzake VLCD

Waarom is er een EU-regelgeving over VLCD?

Kortom, het is ter bescherming van de consument.

We moeten ervoor zorgen dat de producten die we op de markt brengen, voldoen aan de hoge normen in de EU. Wanneer u gebruik maakt van een VLCD, wat staat voor Very Low Calorie Diet, een volledige maaltijdvervanger – en u daarbij niet noodzakelijkerwijs regulier voedsel eet, is het uiterst belangrijk dat u de juiste voeding binnenkrijgt, zodat u op de lange termijn niet ondervoed raakt. termijn.

De EU-regelgeving stelt een kader rond de inhoud van VLCD. Er worden intervallen ingesteld voor de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen die in de producten moeten zitten, om ervoor te zorgen dat het lichaam krijgt wat het gedurende de dag nodig heeft. Deze waarden worden voortdurend opnieuw geëvalueerd vanwege nieuwe kennis. Daarom zijn er soms veranderingen in de formule van VLCD-producten.

Wat houdt de nieuwe regeling in?

Het is niet altijd alleen de inhoud van de VLCD die de EU zal veranderen. Het is ook de voedselinformatie gerelateerd aan het gebruik van het product. Voorheen kon u gedurende 3 weken VLCD gebruiken zonder advies in te winnen bij uw eigen arts, nu kunt u gedurende 8 weken VLCD gebruiken. Het is niet langer toegestaan ​​om voedings- en gezondheidsclaims te gebruiken, dat wil zeggen dat VLCD niet op de markt mag worden gebracht omdat het geen toegevoegde suikers bevat, aangezien dit een voedingsclaim is.

Ook de voedingswaarde is aangepast zodat deze voldoet aan de nieuwe EU-regels over meer eiwitten, een hoger gehalte aan gezonde vetten (linol- en linoleenzuur) en minder koolhydraten. Daarnaast, en als iets nieuws, is choline toegevoegd.

De Deense Veterinaire en Voedselautoriteit ontvangt meldingen over nieuwe producten, zodat zij deze kunnen bijhouden. Bovendien voert de Deense Veterinaire en Voedseladministratie ook fysieke inspectiebezoeken uit, zodat iedereen ervan op de hoogte is dat wij als bedrijf voldoen aan de geldende regels, zowel op het gebied van inhoud als marketing.

Wat betekent de nieuwe regelgeving voor onze producten?

De nieuwe regelgeving heeft een enorme impact gehad op Nupo als bedrijf. Achter de ontwikkeling van een product schuilt een enorme werklast. We bieden vele smaken aan, die allemaal een totale herformulering nodig hebben. Voor elke variant moet een nieuwe verpakking gemaakt worden. Zowel de visuele als de schriftelijke communicatie op onze website moet worden gecorrigeerd, op elk product, elke blog en al het andere dat met VLCD te maken heeft. Vanuit het oogpunt van de klant heeft er uiteraard ook een verandering plaatsgevonden in de beleving van het product. Door het hogere vetgehalte zijn de producten van consistentie veranderd en is de smaak onmiskenbaar ook iets veranderd doordat de hoeveelheid van de diverse macronutriënten is aangepast. In ruil daarvoor hebben we nu een product dat een nog beter voedingsprofiel bevat dan ooit tevoren.

Hoe zag het proces van Nupo eruit?

De deadline voor het voltooide VLCD-product was oktober 2022, maar we kozen ervoor om de veranderingen al in 2021 door te voeren. We waren daarom de eersten op de Deense markt die de nieuwe regelgeving implementeerden – en met groot succes.

Elke smaak moest aangepast worden binnen het nieuwe VLCD-framework en met de juiste ingrediënten. Daarna moesten smaak en consistentie worden getest en goedgekeurd. Het voedingsprofiel heeft altijd prioriteit en daarna passen we de smaak zo goed mogelijk aan.

Alle verpakkingen moesten tegelijkertijd worden aangepast, aangezien er uiteraard aanpassingen aan de etikettering plaatsvonden. Het waren dus twee grote projecten die naast elkaar liepen tot vlak na de zomer van 2021 het volledig afgewerkte product klaar was.

Terug naar blog