Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

What Does it Mean to be on a Fasting Diet?
Weight loss

Wat betekent het om een ​​vastendieet te volgen?

Voor degenen onder ons die willen afvallen: er zijn tal van methoden die u kunt volgen, en het is vooral een kwestie van de methode vinden die het beste voor u werkt. Een vastendieet is een optie die de afgelopen jaren in populariteit is toegenomen, deels vanwege de variaties die zich hebben ontwikkeld, waardoor het voor een groter aantal mensen smakelijker is geworden.

Vasten betekent over het algemeen dat je gedurende een langere periode geen calorieën consumeert, meestal tussen de 12 en 40 uur. Water, koffie, thee en andere niet-calorische dranken zijn tijdens deze periode toegestaan, maar verder niets.

Dieetprogramma's voor intermitterend vasten

Het afwisselen tussen perioden van vasten en perioden van calorieverbruik wordt intermitterend vasten genoemd. Hier is een overzicht van enkele van de meest voorkomende programma's:

  • Alternatief vasten – vast om de andere dag
  • Eat Stop Eat – een of twee keer per week 24 uur lang vasten
  • Tijdgebonden eten – elke dag vasten gedurende minimaal 12 uur en in de resterende uren meerdere maaltijden eten; het 16/8 dieet is hiervan de meest voorkomende versie
  • Warrior Diet – het eten van één grote maaltijd ‘s avonds en slechts kleine hoeveelheden rauw fruit en groenten gedurende de dag
  • Het 5:2-dieet – eet zoals gewoonlijk gedurende 5 dagen van de week, terwijl u de resterende 2 dagen de calorieën terugbrengt naar 600-800 per dag

De biologische achtergrond

Wanneer u vast, stijgt het menselijk groeihormoon (HGH) van uw lichaam tot vijf keer het gemiddelde niveau, waardoor lichaamsvet gemakkelijker wordt afgevoerd en spiergroei wordt vergemakkelijkt. Tegelijkertijd dalen de insulineniveaus, waardoor opgeslagen vet beter toegankelijk wordt.

Bovendien veroorzaakt vasten een toename van het vetverbrandende hormoon noradrenaline. Deze hormonale veranderingen kunnen bijdragen aan een stijging van de stofwisseling, waardoor uw kansen op langdurig gewichtsverlies toenemen. In combinatie met de verminderde calorie-inname die inherent is aan een vastendieet, kan intermitterend vasten een effectief hulpmiddel voor gewichtsbeheersing zijn.

Eenvoudig te implementeren

Een vastendieet kan ook een van de gemakkelijkere methoden zijn om uit te proberen als je wilt afvallen, omdat mensen van nature geschikt zijn om langere perioden zonder voedsel te leven. In onze vroege evolutie hadden we niet altijd regelmatig toegang tot voedsel, dus moesten we leren leven in verschillende staten van honger.

Zelfs vandaag de dag lijkt het misschien niet zo vreemd om in het weekend om 19.00 uur klaar te zijn met eten, de volgende ochtend laat uit te slapen en rond het middaguur de eerste maaltijd van de dag als lunch te hebben gegeten. Technisch gezien is dit een vastenperiode van 17 uur!

Verschillende religies, zoals de islam, het christendom, het jodendom en het boeddhisme, hebben ook lange tijd periodes van vasten in hun aanbidding opgenomen, wat bewijst dat mensen over de hele wereld perfect in staat zijn een levensstijl te leiden die een vastendieet omvat.

In sommige opzichten kan een vastendieet de inspanningen om een ​​gezonder leven te leiden vereenvoudigen, omdat er uiteraard minder maaltijden zijn om te plannen, klaar te maken, te koken en daarna op te ruimen. Omdat er meer nadruk wordt gelegd op wanneer je eet, in plaats van op wat je eet, is het gemakkelijk om dit soort dieet in je bestaande maaltijdplan op te nemen.

Zorg voor een goede gezondheid met Nupo

Dat gezegd hebbende, is het risico bij een vastendedieet de neiging om te veel te eten – en vooral van voedselgroepen die beter met mate gegeten kunnen worden – tijdens de toegestane eetperiode. Het is daarom nog steeds belangrijk om voor al uw maaltijden een gezond voedingsschema te volgen. U wilt bijvoorbeeld zorgen voor voldoende eiwitinname om geen spierverlies te ervaren als onderdeel van een vastend dieet.

Nupo heeft een grote verscheidenheid aan maaltijdvervangende opties die precies de juiste hoeveelheden eiwitten, vezels, vitamines en mineralen bieden om ervoor te zorgen dat u krijgt wat uw lichaam nodig heeft als het tijd is om te eten. Je kunt ook het 2:5-plan proberen, waarbij je standaard 2000-2500 calorieën per dag eet gedurende 2 dagen van de week en vervolgens de resterende 5 dagen het Nupo-maaltijdplan van 800 calorieën per dag volgt.

Op deze manier minimaliseert u uw calorie-inname gedurende een groter aantal dagen per week, zorgt u voor voldoende voedingswaarde voor uw lichaam en vereenvoudigt u een groter aantal maaltijden per week – en dat allemaal terwijl u nog steeds regelmatig geniet van de voordelen van uw favoriete voedsel.

Terug naar blog