door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) (2017)
Cv
Het onderhavige advies heeft betrekking op de herbeoordeling van konjac (E 425), bestaande uit konjacgom (E 425 i) en konjacglucomannan (E 425 ii), bij gebruik als levensmiddelenadditief.
Volgens het conceptuele kader voor de risicobeoordeling van bepaalde levensmiddelenadditieven dat opnieuw is beoordeeld onder Verordening (EU) nr. 257/2010 van de Commissie, was het panel van mening dat het huidige gebruik van konjac (E 425) in alle voedselcategorieën beperkt was tot het maximaal toegestane niveau (MPL) van 10 g/kg, en dat de berekende indicatieve verfijnde blootstellingsbeoordeling voor alle bevolkingsgroepen lager was dan 0,1 mg/kg lichaamsgewicht (lg) per dag voor de algemene bevolking (gemiddeld en hoog niveau). Konjacgom en konjacglucomannan werden waarschijnlijk niet intact geabsorbeerd en werden aanzienlijk gefermenteerd door de darmmicrobiota.
De beschikbare database met toxicologische studies werd als beperkt beschouwd, maar er werden geen relevante bijwerkingen waargenomen bij ratten en honden in 90 dagen durende voedingsstudies volgens de SCF, waarbij het no-observed-effect level (NOEL) bij ratten 1.250 mg konjacglucomannan/kg lichaamsgewicht per dag was. Konjacgom en konjacglucomannan waren niet van belang met betrekking tot de genotoxiciteit. Na een dagelijkse dosering van 3.000 mg bij volwassenen gedurende 12 weken, ervoeren verschillende personen buikklachten, waaronder diarree of constipatie. Het panel concludeerde dat er geen behoefte was aan een numeriek aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) en dat er geen veiligheidsrisico was voor de algemene bevolking bij de verfijnde blootstellingsbeoordeling voor het gerapporteerde gebruik van konjacgom (E 425 i) en konjacglucomannan (E 425 ii) als levensmiddelenadditieven onder de huidige gebruiksomstandigheden van 10 g/kg. Het panel stemde in met de conclusies van het SCF (1997) dat het gebruik van konjac (E 425) als additief in hoeveelheden tot 10 g/kg in voedsel acceptabel is, op voorwaarde dat de totale inname uit alle bronnen onder de 3 g/dag blijft.
Om de studie in zijn geheel te lezen, klik hier ( engels )