Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

Person on scale with measuring tape
Weight loss

Kan uw stofwisseling stoppen met bewegen? Hoe het metabolisme werkt

Je hebt waarschijnlijk mensen dingen horen zeggen als: "Het is niet gezond om te snel af te vallen, omdat je stofwisseling hierdoor stagneert" of "Je lichaam gaat in de overlevingsmodus" en dergelijke. Deze uitspraken zijn noch volledig waar, noch onwaar. Laten we beginnen door eerst één ding uit de weg te ruimen. De snelheid waarmee u calorieën verbrandt, zal nooit zomaar stagneren.

Wat is het metabolisme?

Metabolisme is een term die gezamenlijk beschrijft hoe uw lichaam energie omzet en gebruikt. Er is een verschil als je het hebt over metabolische hormonen en over het metabolisme in het algemeen. Dit laatste heeft betrekking op het vermogen van je lichaam om energie te verbranden. De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel eens gehoord, of zelfs gedacht: "Ik heb overgewicht omdat ik een lage stofwisseling heb" of "Je kunt alles eten wat je wilt zonder aan te komen! Je moet een hoge stofwisseling hebben." Metabolisme wordt vaak een onderdeel van onze biologische samenstelling genoemd, dat regelt hoe snel of hoe langzaam we calorieën verbranden. Maar de stofwisseling is zoveel meer dan dat. Metabolisme zijn alle chemische reacties die in het lichaam plaatsvinden; alle hormonen, hersencellen, darmcellen en vetcellen die onze gezondheid, het verouderingsproces, het lichaamsgewicht en de manier waarop we calorieën verbranden reguleren.

Als we het hebben over een hoge of lage stofwisseling, of als we het hebben over iets dat mis is met de stofwisseling, heeft dat meestal te maken met onevenwichtigheden in de regulatie van schildklierhormonen; een stofwisselingsziekte. Als u denkt dat u een stofwisselingsziekte heeft, moet u uw arts raadplegen, omdat een dergelijke ziekte vele aspecten van uw lichaam kan beïnvloeden. Ook al heb je het gevoel dat je aankomt zodra je naar een fluitje van een cent kijkt, het komt zelden voor dat dit iets te maken heeft met de stofwisselingsziekte - of met een onbalans in je stofwisseling.

Hoe het metabolisme werkt

De menselijke stofwisseling bestaat uit drie delen, die allemaal invloed hebben op de energieomzetting van je lichaam.

1. Ruststofwisseling/basaal metabolisme

We kunnen dit ons ‘inactieve energieverbruik’ noemen. Dit is de hoeveelheid energie die uw lichaam nodig heeft om in leven te blijven als u niets doet of rust. Het rustmetabolisme wordt beïnvloed door leeftijd, geslacht en lichaamsgewicht, en ook door de manier waarop deze aspecten verband houden met uw genen. De ruststofwisseling bedraagt ​​normaal gesproken ca. 50-70% van de totale calorieën die je lichaam verbrandt.

2. Voedselgeïnduceerd metabolisme

De energie die uw lichaam gebruikt om het voedsel dat u consumeert te metaboliseren. Hoeveel energie er wordt verbruikt, is afhankelijk van wat u verbruikt. Voor sommige voedingsmiddelen heeft het lichaam meer energie nodig om ze om te zetten dan voor andere (bijvoorbeeld eiwitten), terwijl andere bijna geen energie nodig hebben om te metaboliseren (bijvoorbeeld geraffineerde suikers).

3. Fysiek activiteitsniveau

Dit is het deel dat het meest varieert, afhankelijk van de activiteit. Een timmerman of handelaar zou bijvoorbeeld veel meer calorieën verbranden dan iemand die op kantoor werkt, omdat eerstgenoemden de hele dag zwaar lichamelijk werk verrichten. Toch verhoogt elke activiteit het aantal verbrande calorieën. Zelfs kleine dingen zoals met je vingers op je bureau tikken terwijl je ergens op wacht. Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Afhankelijk van hoe actief u gedurende een dag bent, bedraagt ​​uw lichamelijke activiteit ca. 20-40% van de totale hoeveelheid calorieën die die dag is verbrand. Verbruik je meer energie dan je verbruikt, dan slaat je lichaam deze overtollige energie op in je vetreserves om later te gebruiken; dat wil zeggen dat u aankomt in gewicht. Dit staat bekend als een calorieoverschot.

Als u minder calorieën binnenkrijgt dan u verbruikt, zal uw lichaam uit uw vetvoorraden putten; dat wil zeggen dat je gewicht verliest. Dit staat bekend als een calorietekort. Om een ​​normaal gewicht te behouden, moet u een energiebalans handhaven. Dit betekent dat je ongeveer evenveel energie moet verbruiken als je lichaam verbruikt.

Kan uw metabolisme ‘vastlopen’?

Tijdens het afvallen zullen er ongetwijfeld enkele metabolische veranderingen optreden. Dat gezegd hebbende, komt het begrip van mensen over het metabolische proces niet altijd overeen met de werkelijkheid. Zelfs onder omstandigheden waarbij het lichaam een ​​extreem laag energieverbruik ervaart (en daardoor snel gewichtsverlies), zoals bij een VLCD (Very Low Calorie Diet) zoals het Nupo Dieet , zal de stofwisseling van het lichaam nooit "stillopen". In 1945 zijn er onderzoeken gedaan waarbij een groep van 32 mannen te kampen had met een calorietekort van 55% (ca. 1500 calorieën per dag). Simpel gezegd: hun normale calorie-inname halveerde gedurende een periode van 24 weken. Toen het experiment eindigde, hadden alle deelnemers hun lichaamsgewicht gemiddeld met 25% verminderd, en hun lichaamsverre-percentage was gedaald tot 5%. Bovendien toonden de onderzoeken geen tekenen dat hun metabolisme tot stilstand was gekomen, en er waren geen tekenen dat hun lichaam in een soort van ‘overlevingsmodus’ terechtkwam.

Lees meer: ​​wat is het Nupo Dieet?

Maar hoe komt het dan dat het moeilijk voor u is om af te vallen, zelfs als u weinig calorieën binnenkrijgt en misschien zelfs elke dag lichamelijk actief bent? Meestal is het een combinatie van drie dingen:

Verandering in lichaamsgewicht

Wanneer u afvalt, verplaatst u niet meer zoveel massa als vóór uw gewichtsverlies. Als zodanig verbrand je niet zoveel calorieën als je dezelfde dagelijkse activiteiten en trainingen doet als voorheen. Met een verminderde massa heeft je lichaam nu minder middelen nodig om je lichaam draaiende te houden. Daarom is het belangrijk om uw calorie-inname en fysieke activiteit aan te passen om uw gewichtsverlies te behouden. U moet minder calorieën consumeren en uw energiebalans behouden.

Je doet onbewust minder

Na een langere periode van een strak dieet, het ervaren van gewichtsverlies en het verminderen van uw calorieverbruik, is het volkomen normaal dat u zich uitgeput voelt. Misschien ben je zelfs begonnen met sporten. Misschien heb je je cardio de afgelopen vier tot zes maanden verdubbeld, en misschien heb je je dagelijkse aantal calorieën met 500 tot 1000 verlaagd. Ondanks dat u het gevoel heeft dat u meer doet, kan uw totale lichamelijke activiteit zijn afgenomen. NEAT (Non-exercise Activity Thermogenesis) is alles wat u buiten de sportschool doet; naar je werk gaan, koffie halen, schoonmaken, boodschappen doen, de hond uitlaten, de was doen, enz., en als je al een heel eind op weg bent naar gewichtsverlies, zul je waarschijnlijk onbewust minder actief zijn - ongeacht of je tegelijkertijd aan het trainen bent tijd. Uw netto winst met betrekking tot uw fysieke activiteit buiten de sportschool (NEAT) zal daarom drastisch dalen. Dit soort fysieke activiteit is, zoals eerder vermeld, verantwoordelijk voor 20-40% van uw totale energieverbruik, wat betekent dat dit een van de factoren is om in de gaten te houden. Een stappenteller kan hier een geweldig hulpmiddel zijn.

Aanpassingen in uw metabolisme

Zoals we eerder hebben besproken, kan je stofwisseling niet ‘stillopen’. Maar het kan zich zeker aanpassen aan een laag energieverbruik en een hoog activiteitsniveau. Hoe sneller u afvalt, hoe sneller deze aanpassingen zullen plaatsvinden. Je lichaam zal steeds effectiever worden in het omzetten en gebruiken van de energie die je nodig hebt, en je zult vaak grote hormonale veranderingen zien bij mensen die veel gewicht willen of hebben verloren. Deze aanpassingen zijn onvermijdelijk. U kunt technieken gebruiken om deze aanpassingen binnen de perken te houden, maar deze technieken omvatten ook onderbrekingen van uw dieet en/of langzamer gewichtsverlies.

Deze drie punten houden allemaal verband met elkaar en het is belangrijk om deze processen te begrijpen als u een groter doel voor gewichtsverlies in gedachten heeft. Het manipuleren van zaken als de bovengenoemde NEAT (uw dagelijkse fysieke activiteit) kan zeer positieve effecten hebben op uw gewichtsverlies en kan ook zorgen voor een gestage progressie met betrekking tot uw gewichtsverlies gedurende een langere periode. Voordat u uzelf bestempelt als iemand met een ‘slechte’ of ‘trage’ stofwisseling, moet u eerst eens nadenken over de eerste twee punten en nadenken over wat u dagelijks eet. We weten dat mensen niet altijd de beste zijn in het raden van hoeveel we eten, of in het bijhouden van onszelf in het algemeen, dus het is altijd een goed idee om een ​​paar dagen opzij te zetten waarin je alles opschrijft wat je eet en drinkt, en hoeveel. Niet in het belang van anderen, maar in het belang van jezelf. Je eet waarschijnlijk veel meer dan je denkt.

Terug naar blog