- door C. Di Lorenzo et al. (2014)
Objectief
Het doel van dit onderzoek was om beschikbare gegevens te verzamelen over het volgende: (i) de nadelige effecten die bij mensen zijn waargenomen door de inname van plantaardige voedingssupplementen of botanische preparaten; (ii) de verkeerde identificatie van giftige planten; en (iii) interacties tussen plantaardig voedsel supplementen/plantenextracten en conventionele medicijnen of voedingsstoffen.
Methoden
PubMed/MEDLINE en Embase werden doorzocht vanaf de oprichting van de database tot juni 2014, met behulp van de termen 'bijwerking(en), 'vergiftiging(en), 'voedingssupplement(en) voor planten', 'verkeerde identificatie(s)' en 'interactie(s)' in combinatie met de relevante plantennaam. Alle papers werden kritisch beoordeeld volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor causaliteitsbeoordeling.
Resultaten
Gegevens werden verkregen voor 66 planten die veelvoorkomende ingrediënten zijn van plantaardige voedingssupplementen; van de 492 geselecteerde papers hadden 402 (81,7%) betrekking op bijwerkingen die direct verband hielden met de botanische en 89 (18,1%) op interacties met conventionele medicijnen. Slechts één geval werd geassocieerd met verkeerde identificatie. Bijwerkingen werden gemeld voor 39 van de 66 gezochte botanische stoffen. Van de totale referenties werd 86,6% geassocieerd met 14 planten, waaronder Glycine max/sojaboon (19,3%), Glycyrrhiza glabra/zoethout (12,2%), Camellia sinensis/groene thee (8,7%) en Ginkgo biloba/gingko (8,5%).
Conclusie
Gezien de onderzochte tijdsduur en het aantal planten dat in de review is opgenomen, is het opmerkelijk dat: (i) de nadelige effecten als gevolg van botanische ingrediënten relatief weinig voorkwamen, indien beoordeeld op causaliteit; en (ii) het aantal ernstige klinische reacties was zeer beperkt, maar er zijn enkele fatale gevallen beschreven. Gegevens die in deze review worden gepresenteerd, werden beoordeeld op kwaliteit om de resultaten zo bruikbaar mogelijk te maken voor clinici bij het identificeren of uitsluiten van schadelijke effecten van plantaardige stoffen.
Om de volledige studie te lezen, klik hier (Engels).