Het is volkomen natuurlijk om in gewicht aan te komen tijdens een zwangerschap. Gemiddeld komen vrouwen met een normaal gewicht in Denemarken tijdens hun zwangerschap zo’n 12 tot 15 kilo aan. De extra kilo’s komen uit verschillende delen van de zwangerschap: 3,5 kilo is de baby, 2 kilo is het vruchtwater, 2 kilo is een toename van borsten en baarmoeder, 3 kilo is extra water in het lichaam, en de laatste 1, 5 kilo is een toename van vet. Als je meer dan 12 kilo aankomt, komt dat waarschijnlijk door een toename van de hoeveelheid vet dan de normale 1,5 kilo. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het gewonnen gewicht en de verdeling ervan van persoon tot persoon verschilt.
Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat je tijdens de zwangerschap ‘voor twee moet eten’, maar je caloriebehoefte wordt eigenlijk slechts met 200-300 calorieën per dag verhoogd – dat is ongeveer een sneetje roggebrood met 5 gram boter en twee plakjes kaas. Het advies zou zijn dat het gemakkelijker is om een grotere gewichtstoename te voorkomen terwijl je zwanger bent, dan het overtollige gewicht daarna kwijt te raken.
Gewichtsverlies na de zwangerschap: evenwichtige voeding en lichaamsbeweging tijdens en na de borstvoeding
Als uw zwangerschap voorbij is en u staat te popelen om weer uw favoriete broek aan te trekken, wordt het niet aanbevolen om met een streng dieet te beginnen als u nog borstvoeding geeft, aangezien uw caloriebehoefte met ongeveer 600 calorieën per dag toeneemt. Voor de meeste vrouwen die borstvoeding geven, kunnen de tijdens de zwangerschap opgebouwde hoeveelheden deze extra caloriebehoefte aan. Dit betekent uiteraard dat u hoogstwaarschijnlijk in een langzaam en gestaag tempo zult afvallen als u een normaal, gezond dieet volgt. Na de bevalling en terwijl u borstvoeding geeft, is het ideaal om wat lichamelijke activiteit te beoefenen door lange wandelingen te maken met de kinderwagen.
Als u klaar bent met het geven van borstvoeding, kunt u – met een goed geweten – beginnen met het afvallen van de laatste kilo’s. Zoals bij alle afslankprogramma’s is het essentieel dat je een calorietekort hebt als je wilt afvallen. Als u bijvoorbeeld het aantal groenten en fruit in uw dieet verhoogt, kunt u koolhydraatbronnen zoals rijst, pasta, (wit)brood en aardappelen verminderen. Als je je koolhydraten vervangt door groenten, verlaag je automatisch het aantal calorieën, omdat groenten vaak een veel lager koolhydraatgehalte hebben dan hierboven vermeld.