Geverifieerd door Marianne Poulsen

Gecertificeerd Nutrition Advisor

2 persons exercising
Weight loss

Waarom het moeilijker is om af te vallen naarmate we ouder worden

Ben je wat ouder geworden en heb je besloten om te gaan afvallen, maar heb je het gevoel dat het niet meer zo snel gaat als vroeger? Nou ja, het zit misschien niet allemaal in je hoofd. Maar maak je geen zorgen!

Wat is metabolisme?

Metabolisme is een term die gezamenlijk beschrijft hoe uw lichaam energie omzet en gebruikt. Er is een verschil als je het hebt over metabolische hormonen en over het metabolisme in het algemeen. Dit laatste heeft betrekking op het vermogen van je lichaam om energie te verbranden. De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel eens gehoord, of zelfs bij zichzelf gedacht: "Ik heb overgewicht omdat ik een lage stofwisseling heb" of "Je kunt alles eten wat je wilt zonder aan te komen! Je moet een hoge stofwisseling hebben." Metabolisme wordt vaak een onderdeel van onze biologische samenstelling genoemd, dat regelt hoe snel of hoe langzaam we energie en calorieën verbranden.

Maar de stofwisseling is zoveel meer dan dat. Metabolisme zijn alle chemische reacties die in het lichaam plaatsvinden; alle hormonen, hersencellen, darmcellen en vetcellen die onze gezondheid, het verouderingsproces, het lichaamsgewicht en de manier waarop we calorieën verbranden reguleren. Als we het hebben over een hoge of lage stofwisseling, of als we het hebben over iets dat mis is met de stofwisseling, heeft dat meestal te maken met onevenwichtigheden in de regulatie van schildklierhormonen; een stofwisselingsziekte. Als u denkt dat u een stofwisselingsziekte heeft, moet u uw arts raadplegen, omdat een dergelijke ziekte vele aspecten van uw lichaam kan beïnvloeden. Ook al heb je het gevoel dat je aankomt zodra je naar een fluitje van een cent kijkt, het komt zelden voor dat dit iets te maken heeft met de stofwisselingsziekte - of met een onbalans in je stofwisseling.

Hoe het metabolisme werkt

De menselijke stofwisseling bestaat uit drie delen, die allemaal invloed hebben op de energieomzetting van je lichaam.

1. Ruststofwisseling/basaal metabolisme

We kunnen dit ons ‘inactieve energieverbruik’ noemen. Dit is de hoeveelheid energie die uw lichaam nodig heeft om in leven te blijven als u niets doet of rust. De ruststofwisseling is gebaseerd op leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en samenstelling, evenals op genetica. Uw ruststofwisseling bedraagt ​​ca. 50-70% van de totale calorieën die je lichaam verbrandt.

2. Voedselgeïnduceerd metabolisme

De energie die uw lichaam gebruikt om het voedsel dat u consumeert te metaboliseren. Hoeveel energie er wordt verbruikt, is afhankelijk van wat u verbruikt. Sommige voedingsmiddelen vereisen dat het lichaam veel energie gebruikt om te metaboliseren (bijvoorbeeld eiwitten), terwijl andere bijna geen energie nodig hebben om te metaboliseren (bijvoorbeeld geraffineerde suiker).

3. Fysiek activiteitsniveau

Dit is het deel dat het meest varieert, afhankelijk van de activiteit. Een timmerman of handelaar zou bijvoorbeeld veel meer calorieën verbranden dan iemand die op kantoor werkt, omdat eerstgenoemden de hele dag zwaar lichamelijk werk verrichten. Toch verhoogt elke activiteit het aantal verbrande calorieën. Zelfs kleine dingen zoals met je vingers op je bureau tikken terwijl je ergens op wacht. Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Afhankelijk van hoe actief u gedurende een dag bent, bedraagt ​​uw lichamelijke activiteit ca. 20-40% van de totale hoeveelheid calorieën die die dag is verbrand.

Verbruik je meer energie dan je verbruikt, dan slaat je lichaam deze overtollige energie op in je vetreserves om later te gebruiken; dat wil zeggen dat u aankomt in gewicht. Dit staat bekend als een calorieoverschot. Als u minder calorieën binnenkrijgt dan u verbruikt, zal uw lichaam uit uw vetvoorraden putten; dat wil zeggen dat je gewicht verliest. Dit staat bekend als een calorietekort. Om een ​​normaal gewicht te behouden, moet u een energiebalans handhaven. Dit betekent dat je ongeveer evenveel energie moet verbruiken als je lichaam verbruikt.

Waarom is het moeilijker om af te vallen naarmate je ouder wordt?

Naarmate je ouder wordt, wordt het lichaam beter in het effectiever gebruiken van energie. De hormonen in uw lichaam proberen u te helpen energie te besparen naarmate u ouder wordt. Dat betekent dat het lichaam uiteindelijk minder energie nodig heeft om dezelfde resultaten te bereiken als toen je jonger was. Gedurende je hele leven zal je lichaam veranderen en zich ontwikkelen. Je spieren, botten en stofwisseling ontwikkelen zich voortdurend. Het lichaam functioneert anders dan toen het 10 jaar oud was, vergeleken met wanneer het 25, 35, 45 of 65 jaar oud is, ook al is het hetzelfde lichaam. Daarom is het volkomen normaal om veranderingen in het lichaamsgewicht te ervaren en te ontdekken dat vet zich op verschillende plekken begint op te slaan waar het voorheen makkelijker was om er vanaf te komen.

Gedurende uw hele leven zal de hoeveelheid energie die u dagelijks verbruikt veranderen; dwz toen je jonger was, was er meer energie nodig om te bestaan, vergeleken met wanneer je ouder wordt. In je jongere jaren zou je meer energie gebruiken, maar na verloop van tijd zou dit afnemen naarmate het lichaam zich aanpast en efficiënter wordt als het gaat om het gebruik van energie. Het energieverbruik wordt verminderd door twee belangrijke factoren:

Uw dieet en gewicht worden beïnvloed door het feit dat uw lichaamssamenstelling verandert naarmate u ouder wordt

De lichaamssamenstelling varieert. Naarmate je ouder wordt, verlies je spiermassa en ga je meer vet opslaan. Het lichaamsvetpercentage van uw gemiddelde man met een normaal gewicht tussen de 20 en 30 jaar ligt tussen de 18 en 21%. Tussen de 40 en 50 jaar oud zal dat percentage oplopen tot 25%, en voor mensen ouder dan 60 jaar bedraagt ​​het lichaamsvetpercentage ruim 26%. Hetzelfde geldt voor vrouwen: zij hebben tussen de 20 en 30 jaar tussen de 22 en 24% lichaamsvet, tussen de 40 en 50 jaar 27 tot 30%, en voor mensen van 60 jaar en ouder is het gemiddelde lichaamsvet. percentage ligt doorgaans boven de 31%. Vet wordt op natuurlijke wijze opgebouwd, terwijl de spiermassa afneemt omdat uw spieren meer energie verbruiken.

Uw hormonen veranderen, en als zodanig zal uw dieet u meer beïnvloeden

Dit geldt niet alleen voor vrouwen die door de menopauze gaan, maar ook voor volwassen mannen. Uw hormoonpatronen hebben veel te maken met uw gewicht, omdat ze van invloed zijn op bijvoorbeeld of u meer eet of meer slaapt. Naarmate u ouder wordt, zullen uw hormonen proberen energie te besparen, omdat uw lichaam niet meer over dezelfde capaciteiten beschikt als toen u jonger was. Dat betekent dat u vatbaarder wordt voor het opbouwen van vet, vooral rond uw middel. Naarmate je ouder wordt, zullen de meeste mensen die hun eetpatroon niet veranderen, omdat steeds meer kaarsen de verjaardagstaart vullen, merken dat hun vorm groter wordt.

Het kan zijn dat uw maag gaat uitpuilen en dat uw kleding niet meer past zoals vroeger. Dit is onvermijdelijk als je je hele leven hetzelfde dieet volgt. De strijd tegen overgewicht wordt steeds moeilijker naarmate de jaren verstrijken. Zittend werk en werk met weinig lichamelijke activiteit, een slechte voedingssamenstelling, stress en genetica kunnen allemaal van invloed zijn op het aantal kilo’s dat u aankomt. Bepaalde medicijnen en hormonale onevenwichtigheden die met de leeftijd gepaard gaan, kunnen ook een impact hebben. Bepaalde hormonale onevenwichtigheden kunnen een van de belangrijkste factoren zijn bij het opslaan van vet. Nadat je 30 jaar oud bent, werken de hormonen oestrogeen, progesteron en androgeen niet meer op dezelfde manier als vroeger. Omdat deze hormonen verantwoordelijk zijn voor het behoud van de lichaamsmassa, is het normaal dat u enkele veranderingen in uw lichaamsvorm ziet. Vooral in de maag, heupen en dijen, waar het witte vetweefsel vaker voorkomt.

Lees meer: ​​Hormonen en obesitas

Bruin en wit vetweefsel

Alle zoogdieren, zowel mensen als dieren, hebben een soort vetweefsel. De functie van het bruine vetweefsel verschilt van die van het witte doordat het bruine vetweefsel niet kan worden opgeslagen voor als we weinig calorieën binnenkrijgen. In plaats daarvan kan dit vet worden verbrand en wordt de geproduceerde energie gebruikt om het lichaam te verwarmen als het koud is. Er zit niet zoveel in een volwassen mens. De witte vetweefsels zijn verspreid over het hele lichaam, maar zijn meestal meer aanwezig rond de buikstreek (appelvormig), of rond de heupen en dijen (peervorm). Dit zijn de vetophopingen waar veel mensen vanaf proberen te komen. Naarmate u ouder wordt, gaat uw lichaam over van minder bruin vetweefsel naar meer wit vetweefsel. Daarom is het des te belangrijker als je ouder wordt om te voorkomen dat je meer energie verbruikt dan je verbruikt, en je er tegelijkertijd van bewust te zijn dat hoe ouder het lichaam wordt, hoe minder energie het nodig heeft om te blijven functioneren. Dit betekent dat je ruststofwisseling afneemt... Maar dat maakt afvallen niet onmogelijk! Het betekent alleen dat je je wat meer moet concentreren op wat je eet – en ook op hoeveel! Dit is waar Nupo Dieet in beeld komt.

Lees ook: Wat is het Nupo Dieet?

Terug naar blog