Tips & Tricks - Autumn Snacks

Tips & Trucs - Herfstsnacks

De herfst brengt gezellige momenten binnenshuis. Na buiten in de regen en wind te zijn geweest, is er bijna niets beter dan op de bank kruipen met een goed boek, een warm drankje en een kleine snack. Als je een gezonde optie wilt kiezen, is hier wat inspiratie voor wat je kunt maken zonder je goede voornemens om gezond te blijven te breken.

Zelfgemaakte warme chocolademelk met melkschuim
Warme chocolademelk kan gemaakt worden van pure chocolade (hoe donkerder, hoe beter), die je smelt in warme melk. Als je van wat zoetigheid houdt, kun je er wat vanillesuiker aan toevoegen. In de lichtere versie kun je er melkschuim op doen in plaats van slagroom. Als je kinderen vermaakt, zijn een paar marshmallows er altijd een hit.

Wortelmuffins
Zoek een goed recept voor worteltaart en vervang de suiker door Stevia. Op de verpakking van Stevia staat hoeveel Stevia je moet gebruiken in plaats van suiker. Ik voeg altijd meer wortels toe dan het recept suggereert (ongeveer 1/3 meer), omdat ik vind dat het een vochtigere cake geeft. In plaats van het als één cake te bakken, verdeel ik het beslag over kleine muffinvormpjes. Muffinvormpjes zijn er in verschillende maten en ik ben begonnen met bakken in kleinere vormpjes, die 24 muffins bevatten in plaats van 12 of 6. Als je een grotere hoeveelheid bakt, kun je ze invriezen, zodat je niet in de verleiding komt om ze allemaal op te eten terwijl ze nog warm zijn.

Kleine, dikke Amerikaanse pannenkoeken
Als ik Amerikaanse pannenkoeken maak, voeg ik vaak havermout en Griekse yoghurt toe. Je kunt een bekend recept gebruiken en een aantal ingrediënten vervangen door gezondere alternatieven. In mijn recept vervang ik ongeveer de helft van de bloem door haver. Je zou denken dat dit de pannenkoeken dikker zou maken, maar je proeft de haver niet in het beslag. Het voordeel van het gebruik van haver is dat de pannenkoeken meer vezels bevatten en meer vullen. De Griekse yoghurt zorgt voor een romiger beslag. Als het beslag te dik wordt, kun je het verdunnen met magere melk of water.

Havermoutballetjes
Ik maak ze graag met pindakaas voor een meer "volwassen" versie. Gebruik je favoriete recept als basis. Gebruik pindakaas in plaats van boter en breng de ingrediënten naar wens in balans. Je kunt suiker vervangen door honing, maar wees je ervan bewust dat het deeg zachter en plakkeriger kan worden, waardoor het moeilijker wordt om er ballen van te rollen. Je kunt het deeg een uur in de koelkast leggen om het steviger te maken en makkelijker te hanteren. Rol de ballen in hapklare porties en bedek ze met kokos, cacaopoeder, gehakte pinda's of amandelen. Bewaar ze in de vriezer en haal ze eruit als dat nodig is.

Gezondheidsadviseur, NUPO
Terug naar blog